Jste zde

Domů » Algaida

Algaida

Část městečka Algaida

Městečko Algaida s přibližně 5 000 obyvateli se nachází asi 25 km od hlavního města Palma de Mallorca. Algaida (arabský výraz pro "les") je jednou z největších obcí regionu Pla ve vnitrozemí ostrova Mallorca. Je to typická mallorská vesnice bez cestovního ruchu, s úzkými uličkami a starými kamennými domy. Okolní krajině dominují mandlovníky a fíkovníky.
Celá obec zahrnuje 2 části - Randa a Pina, a náleží k ní i 6 vrcholků, včetně toho nejznámějšího, Puig Randa (544 m).

Narazíte tu také na svatyně. Santuario de Nuestra Señora de Gracia z 15. století, santuario de Sant Honorat ze 14. století a nejstarší santuario Nuestra Señora de Cura, kde byli od roku 1275 usídleni františkáni a žil tu i velký filozof a učenec Ramon Lull.

První zmínky o Algaidě pocházejí již z talaiotického období. V době muslimské nadvlády zde byly dva dvory s názvem Algaida, a další, tzv. Castellitx, kde vznikla ve 13. století náboženská obec. Nejdůležitější hospodářskou činností bylo v Algaidě vždy zemědělství, stejně jako soukromé penziony a finky k ubytování v blízkém okolí.

V městečku se pořádá také několik slavností. Velice zajímavý je pestrý a tradiční bál "Cossiers" - starý tanec ze 14. století se třemi páry tanečníků, jako symbol boje dobra proti ďáblovi. 16. ledna se tu slaví svátek svatého Honorata.
První úterý po Velikonocích se koná pouť do Castellitxu a na svátek Sant Jaume se 25. července pořádá "Bál letní noci".

Mallorca na Facebooku