Jste zde

Domů » Andratx

Andratx

Andratx - přístav
Autor: Hilts uk

Obec Andratx se nachází v jihozápadní části Baleárského ostrova Mallorca. Rozloha městečka je cca 81 km², počet obyvatel kolem necelých 6 tisíc. Od hlavního města Palma de Mallorca je vzdálené přibližně 28 kilometrů. Celá obec zahrnuje ještě Port d'Andratx, S'Arraco, Sant Elm a Camp de Mar.

Místo je doslova hrou barev a různých odstínů. Na jedné straně je Andratx obklopené strmými útesy, na druhé straně malými zálivy, kde si můžete v klidu zaplavat ve Středozemním moři. Nabízí skutečně velmi zajímavé pobřeží a krásnou horskou krajinu. Obklopené ovocnými sady, porosty mandlovníků a olivovými plantážemi, je městečko příjemnou oázou klidu.

Již ve 2. století založili město Římané, ale teprve Arabové přeměnili pobřežní krajinu v rozkvetlou oblast, která je dodnes jednou z nejúrodnějších oblastí na Mallorce. Stejně jako mnoho podobných zdejších vesnic u pobřeží, také tato byla postavena kousek dál od přístavu směrem do vnitrozemí, a to z důvodu ochrany obyvatelstva před útoky pirátů.

Nad městečkem se tyčí palác Son Mas, který pochází ještě z arabského období, s terasou a s krásným výhledem na okolí a na olivové plantáže. Okouzlující stavba dlouho nebyla nijak využita, ovšem po celkové rekonstrukci je zde nyní umístěna radnice a kulturní centrum městečka.

Ani návštěvu kostela Santa Maria z roku 1236 byste si v žádném případě neměli nechat ujít. Vypadá spíše jako pevnost než jako kostel, protože v dřívějších staletích se místní obyvatelé velmi často stávali obětmi útoků pirátů. Když došlo k takovýmto přepadením, hledali obyvatelé útočiště právě v tomto kostele bez oken.

Andratx je v současné době z velké části závislé na cestovním ruchu, turisté ale směřují spíše do sousední části Port d'Andratx. Zejména ve středu se ale do městečka nahrne velké množství turistů, protože se zde v ulici Pasatge de Son Mas koná velice pestrý trh. Můžete si nakoupit ovoce a zeleninu, jsou zde stánky s výrobky uměleckých řemesel i s typickými suvenýry.

Místní slaví také několik svátků: Sant Christofol 1. týden v červenci, Verge del Carme 15. a 16. července, Sant Agustí 28. srpna anebo Nuestra Seňora de la Trapa 8. září.

Andratx - kostel

Místo

Andratx 39° 34' 44.1912" N, 2° 25' 20.5932" E
Location

Mallorca na Facebooku