Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Banyalbufar

Kamenné terasy vesničky Banyalbufar
Autor: G.e.o.r.g.e

Vesnička Banyalbufar s několika sty obyvateli leží na svazích pohoří Tramuntana ostrova Mallorca, a je obklopena staletí starými kamennými terasami, které sahají až k moři.

Dostanete se k ní po silnici Ma-10, která vede mezi obcemi Andratx a Valldemossa, a je plná serpentin, a někdy i velmi úzká. Od hlavního města Palma de Mallorca je vzdálená asi 25 km.

Místní historie a kultura bezprostředně souvisí s vodou, konkrétně s vodním distribučním systémem, který byl používán již během muslimského období, a také s větrnými mlýny

Původní název Banyalbahar se skládal ze dvou částí: banya a bahar. Banya bylo označení pro vytvoření nové osady a odkazovalo na vytvoření jedné maurské obce v Serra de Tramuntana během 10. století.

Druhá část názvu - bahar - se objevuje v dokumentech ze 13. století, vycházela z katalánského výrazu "la mar" nebo "sa mar", nebo dokonce z latinského "juxta mare“, což znamená "v blízkosti moře". Původní maurský význam tedy značí "Postavený v blízkosti moře".

Obec vznikla díky přesídlení arabských přistěhovalců z Andalusie. Po katalánském dobytí Mallorky (Mayurka) ji roku 1229 založili šlechtici Gilabert de Cruïlles a Ramon So Clusa.

Během středověku, především až do 15. století, bylo celé údolí prakticky ovládáno absolutistickou vládou Baronie z Banyalbufaru. Vládce vykonával civilní i trestní jurisdikci pro celou místní populaci.

Místní lidé se věnovali téměř výlučně zemědělství, rybolov hrál jen druhořadou roli. Pěstovala se pšenice, ječmen, luštěniny, olivy, len, konopí, šafrán, ale především víno. Místní malvazové víno bylo velmi ceněné.

Aby se místní chránili před útoky pirátů, byly budovány na nejvyšších místech městečka obranné věže, tzv. atalayas. Za zmínku stojí nedávno obnovená věž Torre del Verger, která je nejnavštěvovanější vyhlídkou na celé Mallorce.

Západy slunce jsou tady přímo ohromující, protože tohle místo je jedním z mála, kde můžete vidět, jak se slunce pomalu "potápí" do moře. K malé zátoce s místní pláží se dostanete jen po strmých schodech.

Ve vesničce najdete i několik malých taveren a penzionů, které nabízejí příjemné ubytování. Celkově je místo klidné, masovou turistikou téměř nedotčené.

Místo

Banyalbufar, Mallorca 39° 41' 15.2628" N, 2° 30' 52.3404" E
Location

Mallorca na Facebooku