Jste zde

Domů » Campanet

Campanet

Campanet - kaple Sant Miquel

Campanet je malé městečko, které se nachází na severu baleárského ostrova Mallorca. Od hlavního města Palma de Mallorca je vzdálené asi 40 km a žije zde kolem 2 500 obyvatel. K obci patří ještě malá osada Ullaró s přibližně 20 obyvateli.

Místo leží v nádherně klidném a venkovském prostředí. Obklopené malebnou horskou kulisou se zdá téměř nepatrné, ale jde o klamný dojem. Zde můžete poznat Mallorcu ve své původní podobě. Městečko je ještě nedotčené masovou turistikou, najdete zde spoustu pěkných skvostů, ať už starou architekturu, nádherné přírodní scenérie, pozůstatky z dřívějšího osídlení nebo fascinující přírodu.

Pokud se do Campanetu vydáte autem, uvidíte ho již z dálky jak "trůní" na malém kopci, stejně jako můžete zahlédnout nedaleké městečko Buger. Pří mírném stoupání k obci si určitě vychutnáte krásný výhled na impozantní horské pozadí.

Oblasti dominuje zemědělství, a tak zde najdete například některé vodní a větrné mlýny. Za vidění stojí také stará studna Pou d'en Gatell na okraji obce, o které pochází první zmínka již ze 13. století. Byla používána až do 60. let minulého století jako veřejná kašna. Obzvláště krásné jsou také staré kamenné kříže, které můžete tu a tam objevit.

Místní kaple Sant Miquel byla vybudována křesťanskými osadníky po dobytí Mallorky roku 1229, v raně gotickém slohu. Hlavní loď je rozdělena oddělovacími oblouky. Zvláštní pozornost si zaslouží zejména oltář s obrazem svatého Michaela ze 16. století a vyřezávaná socha Krista, která se nalézá napravo pod růžovým oltářem.

Náměstíčku a centru městečka dominuje farní kostel s prostým jednoduchým, typicky mallorským vnějším průčelím v barokním stylu. Na kostele jsou umístěny i sluneční hodiny. Budova bývalé radnice, La Sala Vella, má v přízemí kruhový portál a do prvního patra vede schodiště z cihel, podpírané osmibokými pilíři.

Mimo vesnici se nachází sklárna Menestralia, kde můžete vedle velké výstavní a prodejní místnosti pozorovat skláře také při práci. Mnoho skleněných výrobků tu můžete koupit levněji než ve většině obchodů v okolí.

Jeskyně Coves de Campanet byla objevena v červnu 1945. Má průměrnou hloubku 50 metrů, vzdálenost od vchodu ke konci jeskyně je 400 m. Při průchodu návštěvníci shlédnou malá podzemní jezera a působivé podzemní sály s tenkými bílými formacemi a s tak fantastickými názvy, jako např. Sala Romàntica, Sala de la Palma, Cascada Sonora nebo l'Elefant Blanc.
Je sice o něco menší než jiné známé jeskyně na Mallorce, ale o to je zde méně turistů.

Jeskyně Coves de Campanet

Místo

Campanet 39° 46' 28.9344" N, 2° 57' 59.7528" E
Location

Mallorca na Facebooku