Jste zde

Domů » Campos

Campos

Campos - jedna z ulic
Autor: maja_x1

Campos je okres na jihu Baleárského ostrova Mallorca, stejnojmenné malé městečko ve vnitrozemí je jeho administrativním centrem v regionu (comarca) Migjorn.

Poměrně plochá oblast se nachází na jižním pobřeží Mallorky, které se rozkládá od letoviska Sa Ràpita na západě až do ses Arenes za dlouhými písečnými plážemi Es Trenc na jihovýchodě.

Městečko Campos leží asi devět kilometrů od pobřeží, u spojovací silnice z hlavního města Palma de Mallorca k turistickým oblastem na východním pobřeží (Cala d'Or, Cala Figuera). Vzdálenost od Palmy je asi 35 kilometrů.

Bývalá hlavní silnice přes městečko je doslova posetá nejrůznějšími obchůdky. Na rozdíl od většiny ostatních míst ve vnitrozemí ostrova Mallorca působí toto městečko vysloveně otevřeně a přátelsky.

Ale pozor, i silnice do Palmy a na pobřeží tu vede centrem! Obec je tak mnoha návštěvníkům Mallorky známá právě jen jako místo, kterým se musí projet, abyste se dostali k turistickým letoviskům na východě. V tom nejlepším případě si turisté vzpomenou ještě tak na čerpací stanici na křižovatce u tržiště.

Ale tohle místo stojí za zastavení a dokonce i za celodenní výlet, protože má mnoho, co nabídnout. Stojí tu mnoho malých obchůdků a pouličních kaváren. Městské jádro je plné skvostných panských domů a není nijak přeplněno turisty.

Místní lidé slaví svátky na počest svého patrona v lednu - "Sant Julia", v srpnu "La Mare del Déu, v lednu "Foguerons de Sant Antoni", na počátku února se tu koná lidový svátek "L'Ermita de Sankt Blai", na Velikonoce "La Processo de l'Encontre".

Ve druhém květnovém týdnu je na programu velký trh hospodářských zvířat, třetí úterý v říjnu se pak koná "La Fira". Čtvrtek a sobota jsou dny pravidelných týdenních trhů, kdy si tu lze nakoupit vedle vynikajících druhů sezónní zeleniny a ovoce i ty nejneuvěřitelnější předměty. Na sobotní trh přijíždí i mnoho hostů z jiných turistických míst.

Původ mohutného kostela Iglesia Sant Juli se datuje až do roku 1248. Kaple Es Roser byla postavena v rustikálním stylu v 16. století, stěny jsou pozlacené a vytvářejí dojem, jako kdyby zářily.

Ve vedlejší budově se nachází farní muzeum s obrazy malíře Murilla nebo gotické oltářní obrazy od Mogera. V případě, že jsou dveře kostela uzamčeny, musíte zajít naproti do rectoria (jižním směrem) pro klíč.

V Camposu se dochovalo více obranných věží, které se tu ještě dnes vypínají. Téměř všechny jsou obydlené nebo jsou používány jako obchody. Nápadný je zejména jejich čtvercový tvar.

Za městečkem, ve směru na Colonia de Sant Jordi, spatříte na levé straně Oratori de Sant Blai, jeden z prvních kostelů na Mallorce, postavený v gotickém slohu. Původně zde byl i hřbitov, ale nyní se tu rozprostírá krásná zahrada s terasou a různými sochami.

U silnice na Colonii stojí také těsně před odbočkou na Ses Salines sýrárna Burguera. Sýr, který tady vyrábějí, je opravdu znamenitý a je i relativně levný. Jižně a východně od obce se tyčí k nebi četná větrné mlýny (pohánějící původně vodní pumpy), které byly v nedávných letech zrestaurovány.

Místo

Campos, Mallorca 39° 25' 57.4392" N, 3° 1' 8.0076" E
Location

Mallorca na Facebooku