Jste zde

Domů » Capdepera

Capdepera

Mallorca a městečko Capdebera
Autor: Fotero

Městečko Capdepera s pár tisíci obyvateli leží v blízkosti východního pobřeží ostrova Mallorca, hned u silnice MA-15 vedoucí z hlavního města Palma de Mallorca přes obce Manacor a Artà. Vzdálenost z Arty je cca 6 km, z Palmy asi 70 km.

Je také hlavním městem stejnojmenného okresu, ke kterému patří další místní části, například letoviska Cala Rajada, Font de Sa Cala, Canyamel, Cala Mesquida anebo Cala Lliteras.

Strategická poloha tohoto místa byla využívána již před dobou římskou, kdy se tu začalo se stavbou opevnění. Současný systém s opravdu impozantními městskými hradbami pochází z doby nadvlády Arabů, kteří zde v roce 1230 vzdorovali španělskému králi a dobyvateli Jakubovi I. Aragonskému, tedy dlouho poté, co mu již do jeho rukou padla Palma.

Jeho nástupce Jakub II. Mallorský začal kolem roku 1300 s dalším rozšiřováním pevnosti, jejíž vzhled se pak od konce 14. století již téměř nezměnil. Teprve nedávno tady došlo k rozsáhlým renovacím.

Turistická infrastruktura se tady v průběhu let podstatně zlepšila a dnes je snad vůbec nejlepší na celém ostrově. Obec tu provedla některé práce, které byly částečně dotovány vládou Baleárských ostrovů.

Tak vznikly krásné úseky promenád, pěších zón a náměstí. Mnoho hotelů je po rekonstrukci nebo modernizaci, ale mnoho je jich také úplně nových. To vše napomohlo dát této destinaci zcela nový vzhled.

Nejvýznamnější památkou nejen v obci, ale i v celé oblasti je zcela určitě pevnost Castillo de Capdepera. K ní se nejlépe dostanete pěšky od náměstí Plaça de España, odkud vede přímá cesta po schodech ke hradu. Můžete tam ale také dojet autem, a to až před vstupní bránu pevnosti.

Trasa je vyznačena po úzkých uličkách, ovšem nahoře jen stěží najdete nějaké to volné místo na parkovišti. Dole v Capdepeře jsou ale kapacity místních parkovišť dostatečné a jsou tam umístěny parkovací automaty.

Vnitřní části hradu se skládají především z obranných střílen, které jsou nyní všude volně přístupné. Již samotná vyhlídka na zátoky na severovýchodě ostrova stojí za návštěvu tohoto opevnění.

Vstupní brána je v létě otevřena denně od 9 do 20 hodin, v zimě pak od 9 do 17 hodin, vstupné činí asi 2 €. V noci je hrad malebně osvětlen. Pro pořízení nejlepší fotografie vystoupejte z centrálního náměstí asi 50 metrů do kopce k parkovišti a pak ještě nahoru po schodech.

Masivní obranná věž stojí ve vstupním prostoru (jižní strana), portál pochází ze 16. století. Stranou od ní stojí ještě další, menší obranná věž. Dříve stály uvnitř pevnosti obytné domy pro osadníky, které byly postaveny přímo u zdi. Dnes jsou bohužel zničené.

Bývalý hlavní portál v západním rohu je pojmenován po králi Jakubovi I.. V severním rohu se nachází v nejvyšším bodě kaple Nuestra Senyora de la Esperanza, která byla původně zasvěcena svatému Petrovi.

Všechny možné pověsti vyprávějí o nedobytnosti zdejší pevnosti, o kterou se zasloužila Matka Boží, jejíž obraz je umístěn v kapli. V čase nejvyšší nouze byl tento obraz vynesen na hradby a pomohl obráncům prolomit obléhání arabskými piráty.

Místo

Castillo de Capdepera 39° 42' 17.5212" N, 3° 26' 0.1032" E
Zařazení: 
Location

Mallorca na Facebooku