Jste zde

Domů » Deiá

Deiá

Mallorca - vesnice Deiá v pohoří Tramuntana
Autor: RandomFoto

Deiá je malé městečko na severu pohoří Tramuntana, v severní části ostrova. Má asi 700 obyvatel a je známé jako centrum umělců na Mallorce, již od dob první světové války. Anglický básník, romanopisec, a učenec, Robert Graves (autor známého románu "Já Claudius") byl jedním z prvních cizinců, který se usadil ve vesnici a žil zde až do své smrti. Používal místo jako inspiraci pro mnoho psaných příběhů, včetně historického románu "Hercules, můj spolunámořník". Z jeho domu je dnes muzeum.

V posledních desetiletích byla hvězdy literatury zastíněna hvězdami rock and rollu. Luxusní rezidenci zde má například magnát Richard Branson, majitel vydavatelství Virgin Records, za kterým sem často přijíždějí další známé osobnosti. Třeba Mick Jagger, kytarista Mark Knopfler nebo hudebník Mike Oldfield.
Deiá nevypadá jako klasická horská vesnice. Celá výstavba je díky mnoha umělcům velmi honosná. Také gastronomie je zde na velmi dobré úrovni a tomu také odpovídají i ceny v restauracích a barech.

Z letiště se sem dostanete přes města Soller nebo Valldemossa. Městečko doporučujeme navštívit také při okružní cestě po Tramuntaně. Parkování je zde většinou za poplatek.

Mallorca, Řecko
Autor: RandomFoto

Mallorca na Facebooku