Jste zde

Domů » Can Pastilla

Dovolená v Can Pastille, 1. část

Mallorca a letovisko Can Pastilla na pobřeží

Can Pastilla je částí hlavního města Palma na ostrově Mallorca, kde žije více než 5 tisíc obyvatel. Nachází se na severovýchodní straně zátoky Badia de Palma, severozápadně od pláže Platja de Palma. Jen kousek směrem na sever od Can Pastilly se nachází prostor letiště Son Sant Joan.

Původně to byla malá rybářská vesnička, předměstí Palmy de Mallorca bylo postaveno v letech 1920 až 1925, a v roce 1927 tady vznikl farní kostel L’església parroquial de Sant Antoni. Dnes je místo známé především díky turistům, kteří navštěvují oblast Balnearií 9 - 15.

Ta skutečná "párty zóna" Platja de Palmy kolem Balnearia 6 není v samotné oblasti Can Pastilla, ale je snadno dostupná pěšky nebo autobusovými linkami 15, 21, 23, 25 a 52.

Turistická destinace na západním konci Platja de Palmy byla ale již od začátku jejího vzniku poněkud zatlačena do pozadí turistického zájmu, a sice právě z důvodu nedalekého letiště a silného obtěžování hlukem z letadel.

Postupem času se však i v leteckém průmyslu přistoupilo k výrobě mnohem tišších tryskových motorů, čímž se zdejší situace podstatně změnila k lepšímu. Hluk startujících a přistávajících letadel už není tak silný a vy je zde můžete pozorovat z bezprostřední blízkosti.

V poslední době se tedy i toto letovisko stalo atraktivním turistickým místem, ale pořád to tady vypadá lépe, než třeba v S`Arenalu.

Pláž a promenáda

U pláže se až k Balneariu 15 rozprostírá téměř kruhová zátoka oddělená od otevřeného moře - Cala Estancia. Leží za přístavem jachet a představuje velmi bezpečné místo k hraní a koupání pro malé děti. V létě zde ale bývá značně plno.

Díky zklidnění dopravy, palmám a "dvojité" promenádě u silnice a pláže (s přístupem po dřevěném chodníčku) je to tady ale mnohem lepší než dřív a charakter Can Pastilly je v současné době jednoznačně lepší než skoro "sterilní" promenády směrem na východ.

Pokud půjdete pořád dál po promenádě, dojdete ​zhruba po 1 km k rozlehlé zastavěné oblasti, kde se nachází letiště. Skalnatá pobřežní oblast posloužila zároveň pro zřízení nových cest pro pěší i pro cyklisty kolem zálivu.

Dlouhá plážová promenáda, lemovaná hotely a restauracemi, se táhne v délce asi 6 km. Každých sto metrů tady narazíte na tzv. Balnearios, očíslované od 1 až do 15. První Balneario se nachází v El Arenalu a poslední je s číslem 15 právě v Can Pastille.

Místo

Can Pastilla 39° 32' 17.538" N, 2° 42' 46.5696" E
Location

Mallorca na Facebooku