Jste zde

Domů » S’Arenal (El Arenal)

El Arenal, 1. část

Letovisko El Arenal v noci
Autor: Alf Igel

Letovisko El Arenal na ostrově Mallorca je synonymem pro "betonovou“ turistiku, kde stojí na pobřeží hustě vedle sebe ošuntělé a v průběhu minulých let sešlé hotely a apartmánové domy v několika řadách za sebou.

Letovisko leží na jihovýchodním konci Platja de Palma (Playa de Palma) a je součástí obce Llucmajor. S´Arenal se nazývá oblast od konce pláže (kde je přístav jachet) k Balneariu, pak již začíná Playa de Palma.

Historie

S‘Arenal byl původně malou rybářskou vesničkou a jakýmsi útočištěm námořníků s vlastním přístavem, nacházejícím se jihozápadně od přístavu Son Verí. V roce 1887 se název vesničky poprvé objevuje v historických záznamech, kdy měla pouhých 21 obyvatel. V roce 1910 tu žilo 37 lidí.

S výstavbou železniční trati na ostrově Mallorca z Llucmajoru do hlavního města Palma de Mallorca roku 1914 vzrostla i populace. S’Arenal se stal obytnou kolonií pro pracovníky na trati a pro dělníky z okolních lomů i pro pracovníky pískovcových lomů v okolí Llucmajoru. Ke konci roku 1930 zde žilo již 379 obyvatel.

V této době se ovšem vesnička nazývala Es Republicans, což bylo zapříčiněno místními obyvateli, kteří podporovali tehdejší politické hnutí druhé španělské republiky. Jejich vůdce a předák Mateu Martí i Miquel byl pak v roce 1936 za neznámých okolností zabit.

Název S‘Arenal se objevuje teprve na počátku roku 1950, kdy začaly vznikat u pláže první turistické stavby. Od té doby se tu začala rozvíjet masová turistika, což je patrné na první pohled i dnes a tento vývoj neustále pokračuje. Minulost rybářské vesnice je patrná snad jen v centru starého města.

Většina hotelů tu vznikla v letech 1960 až 1968. Celkově se v samotném S’Arenalu nachází necelá stovka hotelů a na několik dalších desítek pak narazíte v okolních místech na Playa de Palmě. Je to základ místní masové turistiky a oblíbený cíl dovolené především německých rekreantů.

Pláže a aquapark

Přímo v Arenalu není nic, co by stálo za vidění, ale kdo se tam i přesto vypraví, toho v létě čeká u přístavu jachet rozšířená pláž. Je docela atraktivní a obvykle méně zaplněná, než její pokračování směrem na západ. U pití nebo jídla se tu dá posedět na terase přístavní restaurace.

Od konce pláže je to jen asi 300 metrů do squashového a tenisového klubu na okraji zeleně, k mírně vyvýšené vilové čtvrti Son Veri. Dojedete tam i po plážové silnici, kde za posledním hotelem odbočíte vlevo.

Letovisko El Arenal - pláž
Autor: Alf Igel

Místo

El Arenal, Mallorca 39° 30' 13.7016" N, 2° 45' 11.9988" E
Location

Mallorca na Facebooku