Jste zde

Domů » Felanitx

Felanitx

Felanitx - okolní městečka
Autor: GrumpyWolf

Staré a dosud poměrně klidné městečko Felanitx se nachází ve vnitrozemí, asi 10 kilometrů od jihovýchodního pobřeží ostrova Mallorca. Je vzdálené asi 50 km od hlavního města Palma de Mallorca a žije zde kolem 10 tisíc obyvatel. Obec se rozprostírá na čtyřech kopcích na okraji Serra de Llevantu. Místo bylo založeno Araby a poměrně brzy se stalo centrem výroby felanitského azuleja (keramické kachličky).

Po staletí bylo centrem zemědělství, krajina je i dnes plná vinic, plantáží mandloní a meruňkových stromů, a pšeničných polí. Velký počet více či méně zachovalých starých větrných mlýnů zemědělskou historii ještě „podtrhuje“. Kromě cestovního ruchu je jedním z hlavních zdrojů města také místní víno, které byste tu měli při návštěvě určitě ochutnat.

V samém centru města se tyčí barokní kostel Sant Miquel, jedna z nejpůsobivějších církevních staveb na ostrově, s velkým zlatým oltářem. Pamětní deska na nádherném průčelí připomíná zřícení zdi během průvodu o Velikonocích v roce 1844, kdy přišlo o život více než 400 lidí. Z náměstí Plaça před kostelem vede pár schodů dolů k prameni Santa Margalida.

Neděle je dnem trhů, které se odehrávají v ulicích od náměstí Plaça Espanya a za kostelem. Zároveň jsou otevřeny také všechny okolní obchody. Trh je typicky mallorský a potkáte na něm mnohem méně turistů než v okolních přímořských letoviscích.
Náměstí Espanya je plné barů a kaváren, kde se můžete na chvíli posadit pod palmami a vychutnat si místní bílé víno.

Místní populace je smíšená z Mallorčanů a Španělů ze všech oblastí Pyrenejského poloostrova a žije tu stále více cizinců, především Němců. Je tu kulturní centrum, jehož program patří k vůbec nejlepším ze všech regionů a každý rok se zde také koná většina kulturních akcí všeho druhu: výstavy, přednášky, koncerty apod.

V okolí Felanitxu je také mnoho zajímavostí, obzvláště pozoruhodná je hora San Salvador (506 m), významné poutní místo na ostrově s kostelem Santuari de San Salvador z roku 1348. Za nejvýznamnější umělecké dílo je považována alabastrová oltářní deska v boční kapli kostela, zobrazující pašijové výjevy. 7 metrů vysokou sochu Krista daroval kostelu jeden místní občan a zdobí 37 m vysokou věž vedle kostela.

O kousek dál dojdete pěšky k obrovskému kamennému kříži Es Picot, který často bývá obětí silných bouří. Turisté zde naleznou i různá cenově dostupná ubytování. Malá, obyčejná restaurace přímo vyzývá k malé zastávce a občerstvení. Za příznivého počasí se můžete podívat dolů, kde uvidíte celý ostrov jako na dlani.

Asi 8 km jihovýchodně leží na úpatí pohoří Serres de Llevant ruiny hradu Castell de Santueri. Tady se do dnešních časů dochovaly pozůstatky tří velkých opevnění. Římané využívali zdejších vrcholků kopců ke stavbám strážních věží, protože se odtud dalo obhlédnout celé jihozápadní pobřeží. Pevnosti byly prodány v roce 1811 místnímu velkostatkáři. Bohužel se ale dochovaly pouze části vnějších ochranných zdí těchto strážních věží.

Ale cesta sem se vám každopádně vyplatí, už jen pro ten nádherný panoramatický výhled a kvůli pohnutým dějinám tohoto místa. Za jasného počasí odtud dohlédnete na sousední Baleárské ostrovy. Za maurského panování tady stával i mocný hrad, jenž po dlouhou dobu odolával útokům křesťanské armády i po dobytí Mallorky králem Jaume I., ovšem nakonec přesile podlehl.

Kříž Es Picot na hoře San Salvador
Autor: GrumpyWolf
Ruiny hradu Castell de Santueri

Místo

Felanitx 39° 28' 3.6408" N, 3° 8' 47.418" E
Location

Mallorca na Facebooku