Jste zde

Domů » Inca

Inca

Mallorské město Inca
Autor: mallorcaqual.

Město Inca se nachází asi 30 km severovýchodním směrem od hlavního města Palma de Mallorca. Na ploše cca 58 km² tu žije přibližně 25 tisíc obyvatel, patří tak k nejhustěji osídleným obcím ostrova Mallorca. Nachází se trochu bokem od pohoří Tramuntana v regionu Raiguer.

Na hoře Santa Magdalena (287 m.n.m.) stojí stejnojmenný klášter, nejvyšší okolní horou je Puig des Minyon s nadmořskou výškou 307 metrů. Oba vrcholky pak tvoří Puig de Inca a nabízí skutečně nádherný výhled na celý ostrov, na Raiguer i na pohoří Tramuntana.

Každý druhý čtvrtek v listopadu se zde koná lidový svátek "Dijous Bo", což je po právu jeden z nejzajímavějších a nejtradičnějších událostí v Ince, kdy se zde sejde i více než 100 tisíc návštěvníků.
Místní týdenní trh je na programu dne ve čtvrtek, ale najdete tu i velká nákupní centra, která jsou otevřená každý den.

Obec je jakýmsi druhým "hlavním" městem ostrova Mallorca, ekonomické zaměření je nasměrováno do kožedělného průmyslu. Raiguer a zejména centrum města je známé jako centrum výroby obuvi a dalších kožených výrobků na Mallorce. Místní spolek ševců patří k nejstarším na Mallorce, jeho počátky sahají až ke katalánskému dobytí ostrova v 13. století. Dnes zde vyrábějí renomované firmy mezinárodního významu, jako například Lottusse, George’s, Camper, Barrats, Farrutx, Munper, Asinca a Kollflex, a to je jen několik známých příkladů.

Farní kostel Santa Maria la Major je typický barokní kostel na ostrově Mallorca. Krátce po dobytí Mallorky, byla jednoduchá stavba kostela v roce 1248 přestavěna. Nynější kostel (z 18. století) je již třetí stavbou na tomto místě. Nacházejí se v ní gotické malby Joana Daurera od roku 1373.
Dalšími významnými památkami je dominikánský klášter Convent de Sant Domingo, kostel Sant Francesc anebo Muzeum voskových figurín Museo de sera.

Mallorské město Inca s kostelem Santa Maria la Major
Autor: Carlos Pons

Místo

Inca 39° 43' 16.3596" N, 2° 54' 41.8932" E
Location

Mallorca na Facebooku