Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Llubí, 1. část

Mallorka - obec Llubí

Obec Llubí se nachází asi 40 km od hlavního města Palma de Mallorca, žijí zde asi 2 tisíce obyvatel. Silnice z města Inca do Llubí vede zvláštní krajinou regionu Pla de Mallorca. Horská bystřina Vinagrella protéká velkou částí této oblasti a zajišťuje, že tamní vegetace zůstává stále svěží a lesy na pravé i levé straně silnice tvoří husté porosty borovic a dubů skalních.

Bezprostředně vpravo u vjezdu do městečka se nachází místní část Son Ramis s nádhernými domy, jejichž průčelí jsou starobylá, ale přitom jednoduchá. Centru městečka dominuje farní kostel na náměstíčku, v jehož středu stojí kamenné pódium – dějiště oslav svátků a různého kulturního dění v obci.

Nedaleko od náměstíčka, v Carrer de la Creu, se nalézá mlýn Suau, s věží a vnějším schodištěm. Tahle stavba si zaslouží jen respekt a obdiv, jako i jiné podobné venkovské stavby na ostrově Mallorca.

S místním hospodářství je nerozlučně spojeno pěstování zdánlivě nevýznamných keřů kapary. Sklizeň nerozvinutých květů z tohoto keře byla vždy hlavní činností zdejších obyvatel, která vrcholila zejména v letech ještě před tím, než na ostrově začal hrát hlavní roli cestovní ruch. Ačkoli se dnes tato činnost stala poněkud méně důležitou, můžete zde i dnes vidět stále zelené koberce polí kapar.

Mezi další činnosti, které místo proslavily, se dá bezesporu započítat destilace likérů. Anýzovka a bylinné likéry, rum a palo se v Llubí vyrábějí tradičním způsobem a jsou tak kvalitní, že se dokonce vyvážejí do Ameriky.

Mallorca na Facebooku