Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Llubí, 2. část

Llubí - jeden z větrných mlýnů

Zajímavou památkou v Llubí je farní kostel Sant Feliu. Přední část dnešního kostela, až po pátou kapli, pochází z poloviny 17. století. V roce 1650 byla dokončena stavba střechy. Mezi lety 1870 a 1888 došlo k rozšíření hlavní lodě na dnešní rozměry. Není to tak dávno, co byly obnoveny obě apsidy (výklenky) a oltář, a také dvě rozetová okna a čtyři velká okna z vícebarevného skla. Slavnostní vysvěcení kostela se konalo dne 11. října 1992.

V Llubí najdete také čtyř příklady místních lidových staveb, křížky u cesty. V obci se nachází i devět větrných mlýnů, z nichž pět je přímo v centru a čtyři mimo městečko. Obecně platí, že tamní mlýnské věže mají čtvercovou nebo kulatou základnu. Více než polovina z těchto mlýnů je dnes využívána jako obytné domy.

Nejvýznamnější selským dvorem v Llubí je Vinagrella, obzvláště pozoruhodná je obranná věž, sklepní klenba a kaple. Místní trhy se konají každé úterý a výroční trhy se konají první úterý po svátku Santa Catalina (25. listopadu).

Poustevna Sant Crist de la Salut del Reme se nachází asi jeden kilometr od městečka, téměř na hranici s obcí Inca a dostanete se k ní pohodlně po asfaltové silnici nebo i pěšky po cestě zvané La Canastreta. Tato poustevna byla postavena v roce 1896.

Mallorca na Facebooku