Jste zde

Domů » Llucmajor

Llucmajor, 2. část

Kostel Nuestra Señora de la Lactancia v Llucmajoru

Kostel Sant Bonaventura byl postaven v letech 1620 - 1656, zatímco klášter až ve druhé polovině sedmnáctého století. Klášter byl postaven v renesančním stylu se střízlivou elegancí a byl předposledním, který založili františkáni na Mallorce.
Vzhledem k obrovskému nárůstu počtu obyvatelstva se začal stavět v roce 1969 větší kostel, přičemž se však dochovaly i části toho předchozího. Nový kostel byl otevřen v roce 1971.

Bronzová socha S'Espigolera (v překladu něco jako Sběratelka klasů) je umístěna v přední části kláštera Sant Bonaventura, byla roku 1965 vytvořena Horaciem de Eguía a představuje dívku s copánky v typickém ostrovním kroji se snopem pšenice. Památník je věnován básníkovi Antoniu Maria Salvá, který se ve svých dílech věnoval především venkovskému životu na ostrově Mallorca.

Náměstí Plaça d´Espana v Llucmajoru je obklopené velkým počtem hospůdek a barů, naleznete ho hned vedle Esplanda Jaume III. Tady také stojí radnice, která byla postavena na konci 19. století. V blízkosti náměstí se také nacházejí historické kavárenské domy a starý rybí trh. V kostele San Miguel na náměstí Plaça Sant Catalina Thomas, který pochází z 18. století, bylo kdysi uloženo tělo krále Jakuba III., které dnes můžete vidět v katedrále hlavního města Palma de Mallorca.

Místní trhy patří k těm nejstarším a nejdůležitějším, které se konají na Mallorce. Probíhají ve stejnou dobu jako svátek svatého Michala, jednoho z patronů města, 29. září. Od toho dne se pak tři po sobě jdoucí neděle konají různé trhy, které se specializují na prodej tradičních místních výrobků. K tomu pochopitelně patří i rozsáhlý kulturní a zábavný program. Poslední neděli je na programu dne takzvaný Darrera Fira (poslední trh), který přitahuje velké množství vystavovatelů i návštěvníků.

Historický původ trhů je datován až do roku 1543, kdy císař Karel V. udělil městu královské privilegium k organizování trhů ve dnech 29. září až 18. října (na svátek svatého Lukáše) a dále svolil také k pořádání týdenních trhů ve středu a v pátek. Trhy pak trvaly asi 20 dní. Trhy začínaly ve stejný den jako hospodářský rok, kdy zemědělci obnovili pachtovní smlouvy, zaplatili pachtovné a vyřídili si další záležitosti.

Trhy se pochopitelně změnily v souladu s dobou. Původně byl hlavním předmětem trhů dobytek, zemědělství bylo hlavním zdrojem obživy. V průběhu let se trh změnil ve velkou show všech druhů výrobků - nejrůznější vybavení a zařízení, auta, umělecká díla, výrobky uměleckých řemesel, tradičně vyráběné potraviny, různé kuriozity apod. Ale i přesto, že se nabídka tak rozšířila, zůstaly na těchto trzích stále některé prvky z minulosti, jako je např. tradiční výstava hovězího dobytka.

Místo

Llucmajor 39° 29' 27.3984" N, 2° 53' 29.1804" E
Location

Mallorca na Facebooku