Jste zde

Domů » Muro

Muro

Muro je jednou z 53 samostatných obcí na španělském Baleárském ostrově Mallorca, ve které žije dohromady něco přes 7 tisíc obyvatel.

Stejnojmenné městečko se nachází asi 10 kilometrů od zálivu Alcúdia (Badia d'Alcúdia) směrem na západ ve vnitrozemí. Najdete ho u silnice spojující mallorská letoviska Can Picafort a Inca, uprostřed malebné zemědělské oblasti

Mezi místní zajímavosti patří určitě farní kostel Sant Joan ze 16. století, s odděleně stojící zvonicí na náměstí. Určitě navštivte také etnologické muzeum Museu Etnològic, které je umístěno v prostorách bývalého panského sídla Can Simó ze 17. století.

V muzeu je vystaven tradiční nábytek i nádobí, a vypadá to tady, jako by odtud právě někdo z minulosti před chvílí jen tak odešel. Pěkný vnitřní dvůr s vodním kolem v zahradě ještě více dokresluje idylický obraz venkovského statku z doby před přelomem 19. a 20. století.

Muzeum na adrese Carrer Major 15 je v trošku obtížně příjezdové poloze. Vedou k němu totiž jen úzké jednosměrné silničky. Otevřeno je v úterý a v sobotu od 10:00 do 15:00 hodin, ve čtvrtek do 12:30 a pak od 17:00 do 19:30 hodin. V neděli sem můžete zajít od 10:00 do 13:30 hodin, vstup je zdarma.

Na severovýchodní hranici s obcí Alcúdia se rozkládá přírodní park Parc Natural de S'Albufera de Mallorca (zkráceně také jen S'Albufera). Je to sladkovodní bažina, kde žije a hnízdí mnoho druhů ptáků, včetně stěhovavých.

Nejnavštěvovanějším místem celé této oblasti je určitě relativně nové turistické letovisko Playa (Platja) de Muro, které se táhne jako pokračování letoviska Port d'Alcúdia v zálivu Alcúdia jihovýchodním směrem na Can Picafort. Většina postavených hotelů je moderně zařízená, i s velkými plaveckými bazény.

Pláž

Pláž je zde dlouhá více jak 3 km a je rozdělena na dvě části – Playa de Palma Sector I a Sector II. Pláž a oblast dun východně od Canal Siurana se označuje jako Platja de Muro. Dvě malé osady s letními prázdninovými domy se tu rozprostírají v délce téměř 5 km mezi silnicí a mořem.

Až do počátku 90. let minulého století to byla jediná zástavba v celém okolí. Pak zde ale uprostřed dun hned za pláží byla postavena obrovská klubová zařízení a hotely sousedící s Canalem. Dnes tato původně příjemná a klidná pláž od poloviny června do září doslova praská ve švech.

K pláži se dostanete po cestě, která vede mezi Canalem Siurana a hotelem Parc Natural. Odtud pak pěšky po cca 100 metrech dojdete k pláži, cesta vede stále písečnými dunami. Autem se sem dá po štěrkové cestě plné písku dojet také, a sice od severu. Cesta ale není nijak značená a někdy bývá uzavřená.

Písek pláže je velmi jemný, mořská voda je průzračná. Pláž je díky pozvolnému vstupu do vody velice vhodná pro rodiny s dětmi, které zde najdou dostatek místa pro hraní.

Můžete si zde zapůjčit slunečníky a lehátka, a vyzkoušet si vodní sporty – surfování, paragliding, vodní lyžování anebo vodní šlapadla. Návštěvníci se mohou občerstvit v několika restauracích a plážových barech.

Místo

Muro 39° 43' 59.4984" N, 3° 3' 31.59" E
Location

Mallorca na Facebooku