Jste zde

Domů » Algaida

Okolí Algaidy

Okolí Algaidy, Mallorca

V okolí městečka Algaida stojí rozhodně za návštěvu některá ze starých původních restaurací, kde můžete spatřit kuchyně s otevřeným ohněm a ochutnat tradiční pokrmy ostrova Mallorca. Také určitě ochutnejte domácí likéry, jako např. Hierbas z Can Damoni.

Farní kostel Sant Pere i Sant Paul pochází z 15. století a pozoruhodný na něm je především gotický portál a kuriózní chrliče vody. Oltář je složen ze tří částí a je na něm 13 vyřezávaných sošek.

Vzhledem k velké rozloze obce Algaida (89,70 km²) tady najdete vícero vybudovaných křížových cest, některé pocházejí dokonce již ze 16. století. V místě i v okolí najdete 23 větrných mlýnů, a sice 17 přímo v Algaidě, čtyři v Pině a dva v Randě. Téměř všechny jsou dnes používány jako obytné domy. Jen u několika z nich se dá přesně doložit datum jejich vzniku. Například mlýn Xina byl postaven v roce 1738, roku 1979 byl zrenovován a přeměněn na umělecký ateliér.

Sklářská továrna Gordiola, která byla založena v roce 1719 a je vůbec nejstarším takovýmto zařízením na Mallorce, se nachází jen kousek před Algaidou u hlavní silnice na Manacor, asi 19 km od hlavního města Palma de Mallorca. Ještě dnes můžete sledovat činnost sklářů anebo si v tamějším muzeu trochu přiblížit místní historii.

Okolí Algaidy, Mallorca

Mallorca na Facebooku