Jste zde

Domů » Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

Osvětlené hlavní město Palma de Mallorca, Mallorca
Autor: Kpiris

Palma de Mallorca (katalánsky Ciutat de Mallorca) je hlavním městem ostrova Mallorca a současně sídlem autonomní vlády celých Baleárských ostrovů (patří sem ostrovy Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera). Palma je opravdovým centrem celého ostrova. Má téměř 400 000 obyvatel, z nichž asi 100 000 žije v předměstských částech. Celý záliv u Palmy je od S’Arenalu až k Magalufu velmi hustě zastavěn domy a hotely.

K oblíbeným turistickým atraktivitám patří v Palmě samozřejmě pláže, ale také množství historických památek ve starém městě. K nejnavštěvovanějším místům patří katedrála La Seu a Parc de la Mar. Vedle katedrály stojí nádherný palác Palau de l’Almudaina (Palacio de la Almudaina). V centru města se nachází náměstí Placa Major a radnice. Nakupovat se dá mimo jiné na pěší zóně Carrer de Jaume II.

Míst k parkování je v centru Palmy velmi málo a jsou velmi drahá, proto je lepší do centra autem vůbec nejezdit. Pokud je to nutné, lze využít podzemních parkovišť u Parc de la Mar, Plaça Espanya nebo Plaça Major. Pokuty za parkování na nedovoleném místě jsou velmi vysoké. Do Palmy se proto doporučuje raději cestovat autobusem. Prakticky z každého většího města sem jezdí pravidelné linky, z nichž většina jezdí přes Plaça Espanya. Na Plaça Espanya je i zastávka vlaku Soller (Tren de Sóller), dále zde staví vlak, který jezdí do Manacoru a Sa Pobla přes Incu a další malá města.

Mallorca na Facebooku