Jste zde

Domů » Petra

Petra

Mallorka - městečko Petra

Uprostřed ostrova Mallorca najdete malé ospalé městečko Petra, ležící asi 45 km východně od hlavního města ostrova Palma de Mallorca. V obci ležící na hlavní silnici z města Manacor ve směru na Sineu žije asi 2 500 obyvatel.

Městečko vděčí za svůj půvab úzkým uličkám a kolmě probíhajícím silnicím, které jsou lemované starými domy, postavenými z místního zlatohnědého kamene, nazývaného Marès.

Všichno tu vypadá "ospale", jakoby se tady zastavil čas, daleko od ruchu a davů turistů. Oblast je známá především díky pěstování hroznů pro skvělé víno. Typické odrůdy jsou vedle Chardonnay také Cabernet Sauvignon a Merlot. Místní produkty jsou nabízeny k prodeji každou středu na náměstí Plaza Ramon Llull.

Ubytování zde najdete jen stěží, protože turistická centra se nacházejí u pobřeží moře. Narazíte zde tak hlavně na jednodenní návštěvníky, kteří zde hledají klid a chtějí poznat historii této země.

Petra je rodištěm známého františkánského mnicha a misionáře Fray Junipero Serry. Jeho skutečné jméno je ale Miguel Ferrer. Jako farmářský syn vstoupil roku 1729 ve věku 16 let do františkánského řádu a o rok později byl vysvěcen na kněze.

V roce 1747 se vydal jako misionář do Mexika a roku 1769 do Kalifornie, dohromady on a jeho řádoví bratři vytvořili 21 misií.

Někteří z nich se v průběhu času vyvinuly ve velká známá města. Ta nejvýznamnější města jsou San Francisco, Los Angeles anebo San Diego, které vděčí za svůj název Fray Junipero Serrovi osobně. Mnich zemřel roku 1784 mnich umírá a je pohřben v Carmelu u San Francisca.

Okružní prohlídku je nejlepší začít návštěvou farního kostela San Pere. Byl postaven v gotickém stylu, i když vznikl teprve v 17. století. Nápadná je jeho šestiúhlá zvonice s výškou 31 metrů.

V interiéru kostela se opět setkáte se stopami slavného rodáka, stojí zde křtitelnice, ve které byl Junipero Serra pokřtěn v roce 1713 svým skutečným občanským jménem Miguel Ferrer.

Nedaleko najdete klášterní školu San Bernardi de Sena, která byla založena v roce 1607, a kde se od svých 6 let učil Junipero Serra. Na jeho počest se koná vždy třetí neděli v září slavnost Festa de Beat Junipero Serra.

Směrem na západ vede cesta lemovaná obrazy, které odhalují historii františkánského mnicha, až k jeho rodnému domu. Pro americké turisty se rodiště a vedle postavené muzeum (1959) staly poutním místem.

V žádném případě si nenechte ujít po návštěvě města krátkou procházku do okolí, která vám umožní poznat mimo jiné několik větrných mlýnů na Mallorce. Je známo, že jich zde kdysi stávalo 19 a dnes jich stále existuje 12.

Z nedalekého místa Puig de Bonany si můžete obhlédnout velkou část ostrova Mallorca - Pla, Tramuntanu i zálivu Alcúdia.

Tento neobvyklý vyhlídkový bod je také jakýmsi středobodem historického, sociálního a náboženského odkazu obyvatel Petry, kolem něhož se vlastně odehrával život tohoto místa a stále tu stojí kaple Bohorodičky Mare de Déu, která bdí nad jeho spokojeným životem.

Místo

Petra 39° 36' 49.3812" N, 3° 6' 41.9868" E
Location

Mallorca na Facebooku