Jste zde

Domů » Artá

Pláž Cala Torta

Mallorka - část Cala Torta

Cala Torta je malá zátoka se širokou písečnou pláží na severovýchodě španělského Baleárského ostrova Mallorca, asi 10 km od obce Artà. Nachází se při ústí horských potoků Torrent de na Sorda a Torrent des Castellot, kterými jen zřídka teče voda.

Najdete ji v severovýchodní části komunity Artà, z oblasti sa Duaia je dostupná po místní silnici, která vede přes nedotčenou přírodu. Jedná se o nejvýchodnější zátoku v oblasti, která se připojuje západním směrem na zátoky Cala Mitjana a Cala Estreta. V této pobřežní části byla plánována stavba hotelu, ale z důvodu nedostatku finančních prostředků a nedostatku pitné vody byla pozastavena. Pobřeží je tak prakticky neobydlené.

Pláž Cala Torta je dlouhá 130 metrů a až 200 metrů široká, písek je jemný, voda průzračná. Vstup do vody se rychle svažuje a pláž tak není moc vhodná pro děti, ty zde ale najdou dostatek místa pro hraní. Není nijak čištěná, takže se tu vyskytují mořské chaluhy. Vlny jsou mírné, jen zřídka silné a můžou vést k nebezpečným proudům. Na pláži se také často koupají vyznavači nudismu. Zátoka je nepravidelně sledována záchranáři. Lodní provoz je tady minimální a jsou tu dobré podmínky pro potápění.

Špatný stav přístupové cesty až do roku 2005 byl pravděpodobně důvod, proč na této pláži nepanoval masový cestovní ruch, ovšem v poslední době zde prudce roste příliv návštěvníků. Silnice z 12 kilometrů vzdálené obce Artà byla modernizována, s výjimkou nejbližšího úseku k pláži, na začátku roku 2006.

Na pláži nejsou k dispozici lehátka ani slunečníky, je zde ale malý plážový bar, který je otevřen v letních měsících a zavírá vždy při západu slunce. Nad zálivem, ve vzdálenosti 1,5 km, se nachází na kopci s přístupem k silnici Finca sa Duaia, která je pronajímána k ubytování a je zde také restaurace.

Místo

Cala Torta 39° 45' 0.9324" N, 3° 25' 4.62" E
Zařazení: 
Location

Mallorca na Facebooku