Jste zde

Domů » Pollença

Pollença

Pollença

Město Pollença (kastilsky Pollensa) se nachází na severu baleárského ostrova Mallorca, žije zde asi 9 tisíc obyvatel. Hlavní město Palma de Mallorca je vzdálené asi 60 km. Obyvatelstvo oblasti Pollensa je soustředěno do 3 míst: stejnojmenného hlavního města sedm kilometrů od pobřeží, turistického letoviska Port de Pollença v zátoce Pollensa a Cala Sant Vicenç ve stejnojmenné zátoce na severním pobřeží. Městská oblast o rozloze 150 km² zahrnuje i celý poloostrov Formentor.

Město vzniklo roku 1229 poté, co ostrov ovládli Katalánci, ale jeho název vznikl pravděpodobně ještě mnohem dříve. Během islámské nadvlády byla celá tato oblast označována jako Al-Bulansa a Římani ji pak pojmenovali Pollentia, ačkoli římské město Pollentia se vlastně nachází v obci Alcúdia.

Město leží v údolí, sevřeným z jedné strany vrcholkem Puig de María a z druhé strany kopcem Puig de Calvari. Přímo povinností je ale návštěva historického starého města. Jeho vznik se datuje do 18. století, objevíte v něm hodně malých uliček a také farní kostel Nostra Senyora dels Angels, klášter Convent de Santo Domingo, muzeum Museu Martí Vicenç anebo římský kamenný most Pont Romà.

Území obce Pollensa náleží k opravdu nejzajímavějším územím celého ostrova, protože se zde spojuje moře s horami, a také kulturní a přírodní bohatství. Celá obec je velmi bohatá svými tradicemi, které tu přežívají dodnes. 35 km dlouhé pobřeží strmě klesá, ale jsou zde i krásné písečné pláže.

Písečná pláž v Port de Pollençe je přibližně 6 km dlouhá. Fungují tady všechny druhy služeb, pronájem šlapadel, půjčovna slunečníků a lehátek, škola surfování, atd. Cala Sant Vicenc má pobřežní pás rozdělený na čtyři pláže: Cala Barques, Cala Clara, Cala Molins a Cala Carbó. Všechny mají jemný písek, je zde k dispozici první pomoc, půjčovna šlapadel, lehátek i slunečníků. Pláž na Formentoru s křišťálově čistou vodou je cca 1 km dlouhá. Je tu i bar, restaurace, lehátka, slunečníky, sprchy, šatny, nabídka sportů a velké parkoviště.

Pollença - hora Puig de María
Pollença - kostel Nostra Senyora dels Angels
Pollença - kamenný most Pont Romà

Místo

Pollença 39° 52' 37.5312" N, 3° 1' 1.3836" E
Location

Mallorca na Facebooku