Jste zde

Domů » Pollença

Pollença a památky, 1. část

Pollença - klášter Santo Domingo

Město Pollença na Mallorce nabízí milovníkům historie mnoho památek. Jako první jmenujme farní kostel Nuestra Seňora de los Ángeles. Je to významná budova, kolem níž město od 13. století, po ovládnutí Mallorky Katalánci, rostlo.

Byla postavena v roce 1236 a roku 1240 byla biskupem předána Řádu templářských rytířů. Po zrušení tohoto řádu patřil farní kostel až do 19. století Špitálnímu řádu svatého Jana z Jeruzaléma (San Juan de Jerusalén).

V minulém století bylo mnoho náboženských majetků rozpuštěno a mnoho mnišských řádů zrušeno. Současná budova fary pochází z 18. století (1714 - 1790). Jedná se o jednolodní baziliku s bočními kaplemi a s valenou klenbou. Hlavní oltář je zasvěcen Panně Marii, patronce města.

Klášter Santo Domingo je vlastně jednolodní bazilikou s bočními kaplemi a chórem nad vchodem. Stavba byla zahájena v roce 1558 dominikánskými mnichy.

Zvláštní pozornost byste měli věnovat klášternímu areálu, baroknímu kostelu pravidelných tvarů a s křížovou cestou s oblouky na jónských sloupech.

Kostel má deset postranních kaplí, z nichž každá má době svého vzniku odpovídající zdobený oltář. V kostele je hlavní oltář Nuestra Seňora del Rosario (1651 - 62) postavený Joan Antoni Omsem s obrazem Madony z Roser Vellu z 15. století.

V centru města, vedle kláštera Santo Domingo, se rozkládají nádherné zahrady Joana Marche s mnoha endemickými rostlinami. Je tu i zachovalá středověká věž, která patřila ke starému panskému sídlu, jenž na tomto místě dříve stávalo.

Na úpatí kopce Puig de Calvari se vypíná vskutku impozantní budova koleje San Ignacio, která byla postavena v letech 1698 až 1738. Montision, jak se celý tento komplex nazývá, tvoří kostel a klášter.

V současné době se zde nacházejí prostory radnice města Pollença a škola. Kostel tvoří jednolodní bazilika s bočními kaplemi. Ačkoliv tvůrce návrhu budovy není znám, ví se, že architekt Joan d'Aragó byl od roku 1723 odpovědný za stavební práce. On je také autorem barokní výzdoby interiéru.

Kaple Roser Vell má svůj původ již ve 14. století a byla tu uctívána Panna Marie. Kaple se skládá z jednolodní baziliky s bočními kaplemi. Mezi lety 1500 a 1525 byly postaveny první dvě postranní kaple, zasvěcené Virgen del Remedio a Virgen de los Dolores.

V roce 1541 tu postavili další dvě postranní kaple. Koncem 19. století byla kaple Roser Vell zrestaurována do současné podoby. Vedle kostela stojí dům, kde uvidíte kulatý portál, zdobený skleněnými diamanty.

Kaple Sant Jordi byla postavena během 16. století vně města, ve směru k moři. Toto místo nebylo vybráno nějak libovolně, ale představovalo pro obyvatele Pollency jakousi bránu k pobřeží, aby se mohli již z dálky bránit pirátům.

Dnešní kostel je jednolodní bazilikou a má jednu boční kapli, která byla postavena na počest San Marciala. Obdélníkové kněžiště bylo vyzdobeno v 1653 barokním oltářem od sochaře Rafela Torrese. Nádherný je oltář Virgen de la Mar, který byl v 17. století zcela náhodou objeven v Cala d'Ariant.

Místo

Pollença 39° 52' 30.18" N, 3° 1' 3.09" E
Zařazení: 
Location

Mallorca na Facebooku