Jste zde

Domů » Porreres

Porreres, 1. část

Mallorka - Porreres

Porreres leží na spojovací cestě z městečka Llucmajor do obce Felanitx, uprostřed mírně kopcovité zahradní krajiny. Název pochází od Křižáka (účastníka Křížové výpravy) Guillema de Porrera, který se podílel na vyhnání Maurů.

Malé městečko s klidnými, částečně opuštěnými ulicemi je skutečnou oázou klidu, zdánlivě velmi daleko od rušných letovisek a hotelů na pobřeží ostrova Mallorca. Je vzdálené asi 40 km východním směrem od hlavního města Palma de Mallorca.

Jen asi 20 km je vzdálená nejkrásnější přírodní pláž na ostrově, Es Trenc, uprostřed mallorské plošiny Es Pla. Daleko od hlavních silnic na ostrově si Porreres zachovalo svůj venkovský klid, ale přesto nabízí vynikající a rychlé spojení do hlavního města a k letišti, kam se dostanete během asi 30 minut.

Klidná obec vypadá trochu ospale, pouze velký opevněný kostel Nuestra Senyora de la Consolció se zvonicí v centru obce okamžitě vzbuzuje pozornost každého návštěvníka. Tato mohutná budova, jejíž poněkud obyčejnou fasádu stíní vysoké palmy, pochází ve své současné podobě z let 1666 - 1714, kdy byla postavena a později dále rozšiřována. Tak například velké kruhové okno nad vchodem pochází z roku 1798, oltářní obraz od Josepa Sastre zase z roku 1762.

Farní kostel se dá směle považovat, díky jeho rozměrům a uměleckému bohatství uvnitř, za jakousi venkovskou mallorskou katedrálu. Vpravo vedle vstupního portálu připomíná pamětní kámen občana jménem Pedro Juan Campins Barcelo Mallorca, který byl biskupem na Mallorce v období 1898 - 1915. Šikmo naproti kostelu se rozkládá náměstí krásné náměstí Placa de la Vila s radnicí.

Turistický průvodce vás také provede úzkými uličkami místa až k muzeu Museu i Fons Artistic, které je umístěné v bývalé místní nemocnici. Vystaveno je tady více než 250 uměleckých děl, především obrazy a keramika od umělců, kteří pocházejí z Mallorky nebo na ostrově žili. Vidět zde můžete mimo jiné i dva obrazy od Salvadora Dalího.

Historie městečka s přibližně 5 tisíci obyvateli sahá až do roku 1300, a stále v něm hraje důležitou roli zemědělství. Bohužel ale, stejně jako všude na ostrově a také v Evropě, v průběhu posledních několika desetiletí stále více a více zemědělců opouští svou práci a staré tradice.

V Porreres stával v 16. století dům pro chudé, kde byly pokoje a chlév. Kaple de L'Hospitalet tohoto přístřeší pravděpodobně posloužila jako základ prvního kostela v obci.

Místo

Porreres 39° 30' 57.8448" N, 3° 1' 24.6972" E
Location

Mallorca na Facebooku