Jste zde

Domů » Porreres

Porreres, 2. část

Porreres - okolní krajina

V obci bylo během španělské občanské války (1936 - 1939) mnoho mrtvých, kromě Palmy a Manacoru to bylo totiž místo, kde byla popravena většina stoupenců republiky.

Obyvatelé Porreres jsou také pověstní svou rozhodností a odvahou, s jakými sledují své cíle, jichž také po čase dosáhnou. Jejich charakterové vlastnosti se také projevily ve slavném povstání v předminulém století, kdy opravili za jeden jediný den celou cestu až na nedaleký kopec.

Některé vrcholky jsou symbolem vesnic, stejně tomu tak je v případě 250 m vysokého Puig de Monti-Sion, který stojí mezi kopci Randa a Sant Salvador. Nejen pro Porrerencs, jak se nazývají místní obyvatelé, ale i pro návštěvníky má neodolatelné kouzlo.

Stojí na něm stojí stejnojmenná svatyně. Kaple zasvěcená Panně Marii byla postavena ve 14. století, později zde byl přistavěn kostel, klášter a latinské gymnázium, kde byly děti z Porreres a jeho okolí připravovány ke studiu na vyšší škole Estudi General v hlavním městě Palma de Mallorca.

Dne 14. ledna 1954 vybudovala téměř celá vesnice během jednoho dne tři kilometry dlouhou silnici, která umožnila příjezd vozidel ke svatyni. Na každé straně silnice stálo sedm křížů z 15. století, které představují sedm bolestí a sedm radostí Panny Marie, a několik malých pomníčků Křížové cesty z 18. století.

Porreres leží v "mrtvém úhlu", a proto je často vyhledáváno cyklisty, kteří pak ve svých zářících dresech sedí v kavárnách na náměstí a popíjejí "Radler". K trase většinou využívají malou silnici, která vede z Llucmajoru, a je prý jednou z nejkrásnějších vedlejších silnicích na ostrově.

Oblast je ještě dnes centrem pěstování meruněk na Mallorce. Ovocné plody jsou rozpůleny a suší se. Sušené meruňky, zvané také "orejones", jsou pak potažené čokoládou a prodávají se jako pralinky. Místní pýchou je určitě také pěstování toho nejlepšího šafránu.

Nachází se zde také čtvrtá největší vinařská oblast ostrova, kde se znovuzrodilo mallorské kvalitní víno. V roce 1970 převzal otcovo vinařství vystudovaný vinař Jaume Mesquida a stal se prvním pěstitelem francouzské odrůdy. Kromě toho v jeho vinici rostou hrozny, ze kterých se vyrábí mallorské šumivé víno Xampan.

Pokud se sem vydáte z hlavního města Palma nebo z jednoho z míst na východním pobřeží, možná si budete myslet, že jste se ocitli v jiném světě nebo alespoň na jiném ostrově, a přesto je to jen několik desítek kilometrů daleko. Při procházce místem tak poznáte původní Mallorcu, o jejíž kráse nemá tušení mnoho turistů.

Místo

Vinařství Jaume Mesquida, Porreres 39° 31' 8.1048" N, 3° 1' 48.1944" E
Location

Mallorca na Facebooku