Jste zde

Domů » Bendinat

Portals Nous, 2. část

Mallorský přístav v Portals Nous
Autor: fishsleepin

Legenda k názvu místa říká, že král Jaime I. si zde chtěl po dobytí ostrova odpočinout a pojíst chlebovou polévku s olivami a česnekem. Po jídle zvolal mallorskou řečí: "Bé hem dinat", což v překladu znamená, že se dobře najedl. Jiné teorie naznačují, že jméno regionu pochází z arabštiny, ve které výraz "Ben-hijo de" znamená "Syn někoho".

Golfové hřiště Real Golf de Bendinat s výhledem na moře je vybudované u silnice ve směru na Illetes. Nachází se v údolí obklopeném borovicemi, mandloněmi a olivovníky, a nabízí celou řadu tréninkových ploch s cestičkami vinoucími se přes malé údolí. Hole i míčky si lze zapůjčit podobně jako přepravní vozíky - carries a elektrické automobily.

Pláže

Dá se říci, že Bedinat je vilovou čtvrtí na východ od hluboce zaříznuté zátoky Cala de Portals Nous s minipláží na konci úzké ulice Avenida de America, která odbočuje z hlavní silnice směrem na Palmu.

Od této pláže vede vpravo stezka podél zálivu nahoru až k Punta Portals, na jakýsi výběžek skal, z jehož vršku je nádherně vidět na západní okraj zálivu u hlavního města ostrova Mallorca a ještě dál ve směru na Magaluf.

Pod 30 metrů vysokým strmými pobřežím Costa de Bendinat se rozkládají ty snad nejlepší pláže v zálivu u hlavního města Palma de Mallorca a přístaviště jachet. Strmé schodiště vede z Punta Portals a ze začátku Oratori (Pje Almar) dolů na pláž Platja de l'Oratori.

Hlavní přístup je po zastrčené silničce východně od restaurací v přístavu, za opravárenskými loděnicemi a za klubem Alm Beach Club. Autem se dostanete od pláže Cala de Portals Nous na Punta Portals a na Costa de Bendinat přes poměrně strmě nahoru stoupající silnici, ve směru na Carrer Sotelo.

Západně od ostrohu se nalézá komplex Oratori, kaple s vedlejšími budovami a s vyhlídkovou terasou, představující kontrast moderního sousedství ke kouzlu staré Mallorky.

Je zde i dobrá malá restaurace Port Alt s pěkným otevřeným prostranstvím. Kdo se sem odváží jet autem, musí počítat s tím, že tudy vedou jen jednosměrné silnice, na nichž probíhá neustálý boj o místo. Shora spatříte před pláží na nepřehlédnutelném místě Roxy Beach Club.

Ve vzdálenosti asi 300 metrů přechází pláž Platja de l'Oratori ve 100 metrů široký, bezejmenný skalnatý ostrůvek. Díky tomuto ostrůvku je uprostřed pláže vlnobití, které umožňuje lepším plavcům delší plavání v moři nebo k ostrovu.

Najdete zde ještě další, mnohem menší pláž ke koupání, která nese název Platja de Portals Nous. Přímo na této pláži je umístěn velký sportovní areál se sedmi tenisovými kurty a dalším sportovním zařízením.

Místo

Golfové hřiště Bendinat 39° 32' 22.2288" N, 2° 35' 2.7132" E
Location

Mallorca na Facebooku