Jste zde

Domů » Sa Pobla

Sa Pobla, 1. část

Mallorca - část města Sa Pobla

Malé městečko Sa Pobla leží v severovýchodní části ostrova Mallorca, asi 4 km od města Muro a 40 km od hlavního města Palma de Mallorca. Se svými cca 11 obyvateli je dnes moderním a dynamickým městem, ležícím v úrodném vnitrozemí zálivu Alcúdia.

Pro turisty toho nemá moc co nabídnout, a je tak jedním z mála míst, které zůstalo z velké části nedotčené turistickým ruchem. Je to přesně to pravé místo pro nezávislé cestovatele, kteří chtějí vidět typické baleárské místo.

Sa Pobla nabízí obchody, restaurace, kavárny a butiky, stejně jako krásné, historické centrum, ideální pro procházky. K severovýchodnímu pobřeží Mallorky a zálivu Alcúdia s dlouhou písčitou pláží se odsud dostanete během 10 až 15 minut autem.

Plným právem je považováno za velice přátelské a pohostinné místo a současně patří mezi nejdůležitější kulturní, gastronomická a obchodní centra na severu ostrova Mallorca. Tvoří tak jakýsi most mezi kosmopolitním pobřežím a vnitrozemím, které si dodnes uchovalo svou krásu.

Cesta do Sa Pobly vás povede nejprve přes Parc s'Albufera, jedno z nejdůležitějších přírodních dědictví Mallorky. Je to země lagun, rýže, rákosí a úrodné země, která zde byla vytvořena díky vytrvalosti dvou anglických inženýrů, Hopea a Batemana, z původní vodní zóny.

S'Albufera je jakýmsi svědectvím o boji proti přírodním živlům a tento boj si vyžádal skutečně mnoho obětí a mnoho úsilí. Představuje tak se svými mýty a legendami důležitou součást historie Sa Pobly a odrazil se tu i charakter jejích obyvatel.

U vjezdu do obce se nachází Museu de St. Antoni I El Dimoni (Muzeum sv. Antonína a ďábla), které ukrývá ty nejreprezentativnější symboly více než šest set let staré slavnosti sv. Antoni Abata (Antonína Velikého).

Je tu značná podobnost s keltskými obřady, s kultem ohně, ale zároveň se připomínají tisícileté středomořské tradice.

O "La nit bruixa" (něco jako noc čarodějnic) se spojují v noci 16. ledna protichůdné síly sv. Antonína a ďábla v jednom náboženském obřadu. Slaví se ale s velkou radostí, a jedinečné pokrmy, které se připravují pro tuto slavnost, jsou proslavené doslova po celé Mallorce.

Centrum města se nachází na náměstí Plaça Major, kde se soustřeďuje rozmanitá činnost místních obyvatel. V blízkosti stojí farní kostel, jehož nejstarší část představuje zvonice, postavená v letech 1495 - 1665. Zbytek této stavby byl dokončen roku 1761.

Hlavní průčelí je velmi jednoduché, je zde vybudovaná pouze hlavní loď a boční kaple. Pozoruhodná je kaple Panny Marie s růžencem v renesančním stylu, pozůstatek prvotního farního kostela s impozantní kupolí.

Místo

Náměstí Plaça Major, Sa Pobla 39° 46' 10.1784" N, 3° 1' 29.6076" E
Location

Mallorca na Facebooku