Jste zde

Domů » Sa Pobla

Sa Pobla, 2. část

Sa Pobla - nedaleká svatyně Crestatx
Autor: Fcomir

Před farním kostelem v Sa Pobla se každoročně 23. dubna koná jeden z největších knižních veletrhů na ostrově. Na centrálním náměstí se také každou neděli koná populární trh, kde kromě ovoce a zeleniny můžete zakoupit bylinky, koření, textil i domácí spotřebiče.

Také trošku delší procházka až na Ca'n Planas se vám dozajista vyplatí, je to jakési místo umění a kultury. Nachází se ve starém panském sídle a jsou tam umístěna dvě muzea - Muzeum moderního umění a Muzeum hraček.

Muzeum umění obsahuje stálou sbírkou více než 100 uměleckých děl mallorských umělců nebo umělců žijících na Mallorce. Zejména období let 1970 - 1990 představovalo velmi intenzivní a inovativní éru ve vývoji současného umění na Baleárských ostrovech.

Muzeum hraček, jedno z nejkompletnějších v celé Evropě, ukazuje návštěvníkům více než 3000 hraček a různých předmětů, které se nějakým způsobem vážou k dětství. Tato výstava ale nabízí jen vybrané části sbírky, která vám umožní cestu zpět v čase do stylu hraní vašich rodičů a jejich předků.

Můžete si tady prohlédnout různé ručně vyrobené hračky z mnoha zemí a sledovat i vývoj hračkářského průmyslu - od prvních litografických plechových hraček až po nové syntetické hračky.

Na západním okraji Sa Pobly je zajímavý hřbitov, kam se dostanete na cestě k dálnici nebo do Pollençy. Už ze silnice uvidíte působivé skulptury, sochy a hrobky.

Na konci vaší cesty dorazíte ke svatému místu Crestatx. Tato svatyně se nachází na okraji silnice do města Pollença, jen asi 2 km od městečka Sa Pobla.

Hlavní poutní místo městečka je poprvé písemně zmíněno již v roce 1285, jako jeden z kostelů postavených po ovládnutí ostrova Katalánci. Po úspěšných opravách základní struktury stavba znovu vykazuje románský stavební sloh.

Místo má dlouhou historii, díky úrodné půdě se tady lidé brzy usadili. Za vlády Arabů tady stálo osídlení Huyulfas, dnešní Sa Poblu tady nechal postavit král Jaume II. (Jakub II. Mallorský).

To, že region vždy žil ze zemědělství, dokazují mnohé větrné mlýny v okolí, které jsou vidět již z dálky. Dokonce i dnes lidé ze Sa Pobly žijí stále především ze zemědělství, proto všude v okolí uvidíte pole a louky, kde se dobře daří rajčatům, paprikám, melounům, artyčokům i bramborám.

Do Sa Pobly se dobře dostanete nejen autem, ale i vlakem, který vyjíždí každou hodinu z Palmy, a cesta trvá asi jednu hodinu.

Místo

Vlakové nádraží Sa Pobla 39° 45' 58.0968" N, 3° 1' 46.6212" E
Location

Mallorca na Facebooku