Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Santa Eugénia

Mallorka - obec Santa Eugénia

Santa Eugénia je nejvýchodnější obcí město mallorského regionu Pla de Mallorca. Nachází se přibližně 22 km od hlavního města Palma de Mallorca, v nadmořské výšce 149 metrů, a žije zde kolem 1,5 tisíce obyvatel. Podobně jako v jiných vesnicích této oblasti je i místní krajina plná kontrastů rozlehlých plání a malých kopečků.

Puig de Son Segui, táhnoucí se až dolů k obci Santa María del Camí, je nejvyšším vyhlídkovým bodem obce a je velmi malebnou oblastí. Na jeho úpatí se nachází památník Cor de Jesus (Srdce Kristovo).Turisté i "Taujaus" (obyvatelé Santa Eugénie) a "Santamariers"(obyvatelé Santa Maríi) tu mohou obdivovat různé druhy rostlin a živočichů, které jsou chráněny.
Kromě obilovin se kolem Santa Eugénie hojně pěstuje vinná réva, které se dobře daří v celé pěstitelské oblasti Binissalemu.

K Santa Eugénii patří ještě tři malé boční osady: Ollerías, Ses Alquerías a Ses Coves. V místě se nachází jediný židovský hřbitov na ostrově Mallorca. Přímo v obci není ani kaple ani klášter, ale díky zbožnosti a podnikatelskému duchu zdejšího prvního kněze, mají obyvatelé možnost uctívat Pannu Marii na jiném místě.

V roce 1920 byla totiž nalezena v jedné z Lourdských jeskyni vyřezávaná dřevěná soška Panny Marie, tzv. "des Coloms" a od té doby se stala posílením víry tamních lidí. V průběhu doby se tato jeskyně stala jednou z největších atrakcí tohoto místa.
Skupina jeskyní se nachází mimo centrum městečka, směrem k Ses Ollerías. 11. února, v den uctívání Panny Marie Lourdské, se tu konají trhy.

Mallorca na Facebooku