Jste zde

Domů » Santa Margalida

Santa Margalida

Správní obec Santa Margalida se nachází v severovýchodní části ostrova Mallorca a žije zde asi 12 tisíc obyvatel. Obec zahrnuje nejen stejnojmenné hlavní městečko, ale i taková letoviska jako je Can Picafort nebo Son Serra de Marina.

Samotné městečko Santa Margalida má asi 3 tisíce obyvatel a je od hlavního města Palma de Mallorca vzdálené asi 60 km.

Dříve se místní obyvatelé živili tradičním chovem dobytka a zemědělstvím, ovšem v roce 1950 byl uveden v život projekt urbanizace Son Bauló a od roku 1970 se místo stalo turistickou destinací.

Za vůbec nejzajímavější místa jsou považována Son Real a Son Serra, kde bylo archeologickými nálezy doloženo, že tato oblast byla již od začátku kolonizace ostrova obývána až do dob "pořímštění" domorodci z Baleárských ostrovů, tzv. "hombre Balear".

Dalšími oblastmi, kde můžete najít tyto prehistorické pozůstatky, jsou např. Sa Boleda, Es Castellots, Sa Dragonera nebo Vernissa. Kromě již zmíněných nalezišť se tu vyskytují taktéž oblasti s podmořskými místy nálezů.

Je nutno zmínit také místa, která se nacházejí v blízkosti turistických center, zejména "Talaiot de Sa Nineta" (megalitická památka) vedle příjezdu od Son Serra, památník "Es Figueral de Son Real" u silnice z Can Picafortu do Son Serry a pohřebiště u Son Bauló, přímo v dnešní průmyslové zóně.

Bylo známé původně pod názvem "Dolmen de Son Bauló" a je snad vůbec nejdůležitějším místem nálezů. Tato památka je svou povahou, stářím i původem z předmegalitické éry (2000 př.n.l. - 1300 př.n.l.) v době bronzové, naprosto unikátní.

Zvláště pozoruhodná je i nekropole (město mrtvých) Son Real. Toto místo se řadí do postmegalitického období a bylo používáno již v římských dobách mezi lety 500 - 10 př.n.l. Pohřebiště leží v přírodní rezervaci Son Real přímo u moře, je částečně zničeno vodou a dosahuje až k nedalekému skalnímu ostrovu "Dels Porros".

Je tu mnoho hrobů, ovšem prozkoumáno jich zatím bylo jen asi 100. Osadníci z megalitických dob na Mallorce používali k pohřbívání především uměle vytvořené jeskyně. Proto je Son Real vskutku ojedinělým případem.

Historicky doložený vznik Santa Margalidy pochází z prvních let po reconquistě (vyhnání Maurů z Pyrenejského poloostrova). Staré nápisy a náhrobní kameny ovšem naznačují, že místo bylo osídleno již v římských dobách pod názvem "Hero".

Později zde byl Araby vybudován velký statek Abenmaaxbar. Místo samotné a obrázek svaté Margarity jsou zahaleny mnoha mýty a legendami, které nakonec vedli k tomu, že místo získalo své současné jméno.

Svědectví blahobytu je velký farní kostel Santa Margalida, postavený v roce 1232 a přestavený na přelomu 17. a 18. století. Uvnitř kostela je bohatý mobiliář bočních kaplí. Z kostela budete mít také nádherný výhled do okolí.

Místo

Santa Margalida 39° 42' 11.3868" N, 3° 6' 14.4288" E
Location

Mallorca na Facebooku