Jste zde

Domů » Sineu

Sineu, 1. část

Mallorka - Sineu

Už na příjezdové cestě z hlavního města Palma de Mallorca do Sineu si návštěvníci jistě povšimnou zvláštního polohy této obce ve vnitrozemí ostrova, která se také označuje jako Camino Viejo de Sineu. Leží u známé silnice, která je vlastně jediným spojením s Palmou (asi 35 km), aniž by protínala nějakou jinou obec.

Při vašem příjezdu budete asi poněkud překvapeni vzhledem městečka, jehož průčelí domů přímo evokuje vzpomínky na středověkou a šlechtickou Mallorcu, částečně venkovské prostředí se střízlivým a prapůvodním životem na Mallorce.

Určitě byste při návštěvě měli zajít na večeři do některého z populárních "cellerů" (sklepních lokálů) a ochutnat tady nějaký typický mallorský vynikající pokrm, třeba vydatné "frit mallorquí" (smažené droby se zeleninou), "arròs brut (rýžová polévka s králičím masem, apod.) nebo lahodné "porcella rostida" (pečené selátko).

Důležitou místní událostí jsou zdejší průvody o pašijovém týdnu Semana Santa, a to zejména o Velkém pátku. Mnoho věřících se sejde v ulicích a pak se toto celé procesí kajícníků a malých dětí dá do pohybu. Rozdělí je až cukrovinky, které se prodávají na každém rohu.

I když se procesí až nahoru k poustevně Ermita de la Verge Poderosa na Velikonoční pondělí koná jen teprve několik let, těší se v obci nesmírné popularitě.

Dá se říci, že Sineu má dvě tváře, jedna zrcadlí bohatou historii, jako je např. královská rezidence mallorských králů Jaume II. a Sancha, a druhá tvář pak představuje venkovský a zemědělský tradiční způsob života, která je spojen s nevýhodami života v geografickém středu ostrova Mallorca.

Každoroční jarní veletrh se koná první neděli v květnu a je to opravdu veliká společenská událost, srovnatelná snad jenom s Dijous Bou, s velkým podzimním veletrhem ve městě Inca.

Mnoho lidí doslova ze všech částí ostrova se vyjadřuje o tomto veletrhu s velkým nadšením. Veletrh je velice oblíbený a má značný význam jednak pro svůj zemědělský charakter, ale je i příležitostí k různým setkáním a k uzavírání významných obchodních transakcí.

Pestrý středeční trh nabízí zejména prodej užitkových a domácích zvířat, koná se každý týden a přitahuje mnoho turistů.

Místo

Sineu 39° 38' 36.3732" N, 3° 0' 43.974" E
Location

Mallorca na Facebooku