Jste zde

Domů » Sineu

Sineu, 2. část

Nejvýznamnějším svátkem v obci je svátek Sant Antoni, který se slaví 17. ledna. V noci před oslavou tu pořádají populární foguerons, "táborák" v ulicích s grilováním klobásek.

Fest de Sant Marc je pak oslavou místního svatého patrona s tradičními pokrmy z hlemýžďů. 15. srpna se slaví den Nostra Senyora de l'Assumpció a při této příležitosti bývá i srpnový velký trh.

Dějiny městečka Sineu se dají vysledovat až do prehistorických dob. Archeologické nálezy, stavební technologie a umění, různé dokumenty a místní názvy tady přežily staletí jako svědkové historického dědictví.

Historické stavby "talayoty" u míst Son Rossinyol, Ritxola, Ritxoleta, Son Vanrell a u Son Creixell dokazují, že zdejší okolí ostrova Mallorca bylo osídleno již v průběhu existence megalitické kultury.

V časech nadvlády Arabů bylo místo s tehdejším názvem Yiynau jedním z dvanácti distriktů, na něž byl ostrov rozdělen v oné době, a zahrnoval vesnice Sant Joan, Petra, Lloret a Vilafranca. Místní názvy Defla a Binitaref pocházejí právě z tohoto období.

Po ovládnutí ostrova Katalánci ve 13. století provedl král Jaume I. rozdělení tamních pozemků a přenechal Sineu jemu věrným šlechticům.

Král Jaume II. nechal postavit nad zbytky maurské stavby sídelní palác, jenž poté sloužil mallorské královně příležitostně jako rezidence.

Za krále Sancha (1319) měl venkovský soudce a královský nejvyšší důstojník Veguer de Fora po celém kraji své panství. Sineu zažívalo prosperující období, v němž se vyvinulo i na velice důležité město.

Dnešní pozornost návštěvníků je věnována zejména klášteru jeptišek, přeměněnému z královského paláce, který je jakýmsi symbolem opravdu bohaté historie městečka.

Farní kostel Nuestra Senyora de los Angeles byl poprvé zmíněn v roce 1248 a po požáru v 16. století byl nově přestavěn. Dnes je v něm umístěné i malé muzeum.

Památník Lleó de Goya na kostelním náměstí byl postaven na počest místního patrona, svatého Markuse. Mezi další památky patří klášter Convento de las Monjas a dům Casa Consistorial v bývalém františkánském klášteře Sant Francesc z 18. století.

Místo

Sineu 39° 38' 34.8648" N, 3° 0' 41.1156" E
Location

Mallorca na Facebooku