Jste zde

Domů » Sineu

Sineu a zajímavosti, 1. část

Sineu a farní kostel Mare de Deú dels Ángels

Město Sineu má tu výhodu, že se nalézá skoro přesně uprostřed ostrova Mallorca, a že je se zbytkem ostrova propojeno kratšími i delšími silnicemi. Skutečně dobré jsou silnice do hlavního města Palma (30 km), do letovisek Inca (15 km) a Manacor (22 km).

Turistickým lákadlem č. 1 je bezpochyby místní trh. Koná se vždy ve středu a je to snad vůbec nejlepší trh na celém ostrově. Velké spodní náměstí nemůžete v důsledku všudypřítomných značek "Mercat" opravdu minout.

Na trhu spatříte obvyklou směsici nabídek různých druhů zeleniny a ovoce, a stánky snad se vším, co se nějak týká hospodářských zvířat a výrobků místních šikovných řemeslníků. Vše je k vidění kolem spodní části náměstí Plaça es Mercadal.

Kromě trhu ale stojí rozhodně za návštěvu také místní úzké uličky, schodiště a navzájem propojené terasy. To vše udělá na turisty opravdu velký dojem a trh je pak jen jakýmsi "bonbónem" navrch.

Na vlastní oči uvidíte na centrálním náměstí před kostelem prodej dobytka, zeleniny, ovoce a potravin. Nechybí pochopitelně ani obvyklé stánky s prodejem nejrůznějších triček, upomínkových předmětů a všech možných i nemožných drobností.

Trh v Sineu se ale může plným právem pochlubit i jednou místní specialitou. Nabízejí zde totiž také opravdu krásnou keramiku a ručně vyráběné domácí textilie. V každém případě je to tady mnohem originálnější, než někde jinde.

Proslavené okřídlené lvy před robustním, ale uvnitř hezkým farním kostelem, který však bývá jen málokdy otevřen, kvůli všudypřítomným stánkům během trhů ani neuvidíte. Procházka starými uličkami městečka Sineu je pro lidi s kulturními zájmy dostatečným lákadlem, a to i bez návštěvy trhů.

Zdejší velmi zajímavé historické budovy ale bývají bohužel převážně zavřené. Jde např. o klášter jeptišek Convent de Monjas v budově ze 13. století, který byl dokonce po část své existence využíván jako královská rezidence.

Bývalý rezidenční palác, dnešní klášter jeptišek, má opravdu nesmírnou historickou hodnotu. V 8. nebo v 9. století na jeho místě stával se vší pravděpodobností maurský hrad a na popud krále Jakuba II. Mallorského (1243 - 1311) byl na jeho zbytcích postaven obytný palác a tím se vlastně stalo město královským sídlem v této provincii. Roku 1583 jej španělský král Filip II. daroval řádu jeptišek a palác se změnil podle náboženských požadavků, aby plnil běžné funkce kláštera.

Během trhů jsou všechny bary a restaurace v centru a po celém jeho okolí beznadějně plné. Snad nejlepší alternativou v době trhů je ne právě typický mallorský podnik Sabina na horním náměstí vedle kostela. To platí v podstatě i pro další dny, kdy nebývá trh, poněvadž tam mají opravdu znamenitou cukrárnu.

Jen asi 100 m od dolního náměstí směrem ke starému vlakovému nádraží sídlí galerie umění S'Estacio. Otevřeno mají od pondělí do pátku od 9:30 do 14:00 a od 16:00 do 19:00 hodin. V sobotu pak od 10:30 hodin. V místech starého nástupiště dnes stojí kavárna.

Místo

Sineu, Mallorca 39° 38' 33.9324" N, 3° 0' 38.07" E
Location

Mallorca na Facebooku