Jste zde

Domů » Cala Figuera

Vesnička Cala Figuera

Rybářská vesnička Cala Figuera
Autor: SeaDave

Cala Figuera je jednou z nejromantičtějších a nejzachovalejších rybářských vesnic na ostrově Mallorca. Tato vesnička patří k obci Santanyi v regionu Migjorn a nachází se asi 60 km jihovýchodně od hlavního města Palma de Mallorca na jižním pobřeží. Žije zde kolem 600 - 700 obyvatel.

První zmínka o místě pochází z roku 1306. Na konci 19. století zde vznikly první obytné domy a v roce 1938 byl postaven první kostel, který se nachází v centru, ale je bohužel využíván jako turistická restaurace.
Cestovní ruch v Cala Figueře vrcholil v 70. a 80. letech minulého století, později došlo ke snížení počtu návštěvníků. To mělo za následek zbourání několika starších hotelů, jiné zůstaly prázdné.

Vesnička leží ve fjordovitém zálivu, rozděleném na dvě části a kdysi představovala přístav obce Santanyi. Obě vodní plochy - Caló d'En Boira a Caló d'En Busques - vytvářejí jakési písmeno Y. Na konci levého ramene se nacházejí rybářské domy se svými charakteristickými a malebnými přístavišti lodí.

Cala Figuera si i přes panující čilý cestovní ruch v sousedním Santanyi uchovala kouzlo a atmosféru rybářské vesnice. Přístav v Cala Figueře je stále originálním rybářským přístavem. Každý den odtud vyplouvají malé i velké rybářské čluny na moře a rybáři pak po svém návratu prodávají v pozdních odpoledních hodinách své čerstvé úlovky.

Na nádherné přístavní promenádě objevíte též několik restaurací s krásným výhledem na záliv, jež jsou oblíbeným cílem mnoha návštěvníků. Některé tyto restaurace jsou dokonce otevřené i v zimě.

V zátoce Cala Figuery se dají provozovat i nejrůznější sporty. Organizují se tady například výlety s potápěním pod mořskou hladinou. Cílem jsou okolní útesy, kam se pohodlně dostanete po moři člunem.

Vzhledem k tomu, že vesnice nemá žádnou vlastní pláž, je organizována pravidelná (placená) kyvadlová doprava na pláže v okolí. Můžete odsud třeba vyrazit do Cala Santanyi, Cala Llombards nebo na Cala Mondragó.

Místo

Cala Figuera 39° 19' 46.0848" N, 3° 10' 14.5992" E
Location

Mallorca na Facebooku