Jste zde

Domů » Deiá

Vesnička Deiá

Mallorská vesnička Deiá
Autor: Random_fotos

Deiá, známá jako umělecká vesnička na severozápadě ostrova Mallorca, je považována za jednu z nejlepších adres mezi mallorskými letovisky. Tato osada s necelými 800 obyvateli se nachází na severním okraji pohoří Tramuntana pod vrcholkem Puig des Teix (1 064 m), téměř přesně na sever od hlavního města ostrova Palma de Mallorca. K ubytování je připraveno kolem 100 pokojů ve třech luxusních zařízeních a omezený počet lůžek v hostelech a apartmánech.

S horskou vesničkou má Deiá jen málo co společného. Osada dělá dojem – a to nejenom kvůli umělcům – velmi drahého místa. Od počátku 20. století byla obec totiž útočištěm pro hudebníky, umělce a spisovatele. Mnoho z nich má svá trvalá bydliště v okolí vesnice, asi třetinu obyvatel tvoří cizinci. Obec má tři části - horní (es Puig, s kostelem a hřbitovem), střední (paralelně k silnici Valldemossa - Sóller) a dolní (es Clot, původní jádro vesnice). Ulička umělců vede středem osady.

Nedaleko vesnice Deiá leží zátoka Cala Deia s velice krásnou, malou kamenitou pláží a s čistou mořskou vodou. Je to jedna z mála pláží na západním pobřeží, nečekejte zde ale kilometry zlatavého písku. Moře je nádherně průzračné a dokonale vás ochladí v horkých letních dnech. Za úsvitu, zde ještě můžete vidět několik zbývajících rybářů, jak vrhají své sítě do moře.

Turistů sem přijíždí stále více a více, ačkoliv autobusy nesmí stát na úzkých parkovacích plochách. Pro individuální návštěvníky bylo vybudováno nové parkoviště naproti odbočce k zaátoce (asi 500 m od severního okraje města). Je umístěno přímo za muzeem Graves, kde se nachází také veřejná autobusová zastávka linky Palma Valldemossa - Deia - Sóller.

Městečko Sóller na Mallorce
Autor: Random_fotos

Místo

Deià 39° 44' 55.8528" N, 2° 38' 55.5936" E
Location

Mallorca na Facebooku