Jste zde

Domů » Andratx

Andratx a zajímavosti

Městečko Andratx na Mallorce
Autor: Greg_Men

Městečko Andratx na západní straně ostrova Mallorca se vyplatí navštívit už jen pro jeho zajímavou polohu.

Na rozdíl od jiných podobných městeček nemá obvyklé náměstíčko před farním kostelem. Prázdné náměstí leží stranou od skutečného centra i mimo hlavní silnici vedoucí přes městečko.

Kdo tudy projíždí, měl by odbočit na krátkou vedlejší silničku, která vede k poněkud robustnímu a nepřehlédnutelnému gotickému kostelu.

Z plošiny před ním je nádherný výhled přes střechy městečka na rozsáhlé zelené plochy, které se na jaře zbarví zelenými, bílými a růžovými květy. Tohle rozkvetlé údolí se táhne v délce 6 km až k zátoce.

Podobná vyhlídka je i z terasy před palácem Palau Son Mas kousek nad městečkem u silnice vedoucí k severozápadnímu pobřeží s plážemi. Hezký palác dnes slouží jako radnice. Starosta Eugenio Hidalgo jej před pár lety "zviditelnil", když se tu provalil dosud největší realitní skandál na Mallorce. Starosta byl po právu v roce 2007 zatčen a o rok později odsouzen.

Na jaře nastává skutečně dobrý důvod k návštěvě obce. Celé údolí se totiž zazelená a všude rozkvétá velké množství květin. Podél silnice dolů k letovisku Port d'Andraxt a pak dál ve směru na S'Arracó rozkvétají v únoru a v březnu mandloně, a to je něco opravdu překrásného.

Když už je řeč o květinách na Mallorce, zahradníci si přijdou na své v místních velkých zahradních centrech. Jedno z nejlepších na ostrově se nachází právě na okraji Andratxu, těsně za odbočkou k přístavu (Cocos Garden). I když si asi nebudete doma chtít budovat nějakou zahradu, objevíte tady dostatek nejrůznějších exotických květin na vaši terasu nebo balkón.

Před několika lety bylo otevřeno Centro Cultural Andratx (CCA), které patří k největším centrům současného umění v Evropě. Najdete ho vedle silnice ve směru na obec Capdella, nedaleko od odbočky z hlavní silnice č. 710. Pevnosti podobná stavba je nepřehlédnutelná a nachází se v rozlehlém terénu s pěšími turistickými stezkami a s vodními prameny.

Kromě bombastických výstavních prostor disponuje toto centrum pro současné umění i ateliéry pro aktivně tvořící umělce, kteří tam právě vystavují. Toto umělecké středisko je financováno výhradně ze soukromých zdrojů.

Kvantita i kvalita vystavovaných děl kolísá od jedné výstavy ke druhé. Součástí muzea je i obchod a překrásná cafeteria s venkovní terasou. Lehké a zdravé občerstvení se tam dá pořídit za rozumné ceny.

Kdo se sem vypraví na výlet, může v neděli mezi 12. a 14. hodinou zdarma navštívit ochutnávku vína se sýrovými předkrmy ve vinařství Santa Catarina. Statek se nachází asi 4 km severně od obce, u silnice na Capdellu.

Bodega (vinotéka) je otevřena v létě od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin, v zimě pak mezi 9. a 17. hodinou. Vína jsou tu dobrá a nijak moc drahá. Můžete tedy koupit i plný piknikový koš a užívat si pak jeho obsah v nádherné přírodě s výhledy do širokého okolí.

Místo

Centro Cultural Andratx, Mallorca 39° 34' 50.502" N, 2° 25' 58.1556" E
Location

Mallorca na Facebooku