Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Bunyola

Ulička v městečku Bunyola, Mallorca
Autor: Joe Frisino

Bunyola (kastilsky Buñola) je malé městečko na severozápadě Baleárského ostrova Mallorca.

Od hlavního města Palma je vzdálené asi 20 km, stejně jako od pobřeží s nejbližšími plážemi.

Dostanete se sem dobře jak autem po rychlostní silnici Palma de Mallorca - Sóller, tak i nostalgickou železnicí Ferrocarril de Sóller.

Ta má totiž v Bunyole zastávku. Obvykle ale turisté vlakem projíždějí jen okolo, pokud si tedy zrovna nezvolí za svůj cíl Alaró.

Přitom je Bunyola hezké městečko se zelenou alejí a s pěkným náměstíčkem. U silnice směřující na Orient stojí v kopcích hezké domečky.

Obec samotná je rozdělena do dvou různých oblastí, severní část je hornatá, a na jihu se rozprostírají pláně olivových hájů.

Původ názvu není dosud zcela jasný. Někteří vědci se domnívají, že jméno pochází z latinského slova "uineola", což znamená něco jako "malé vinařství", a že Arabové později název transformovali na buniola. Další teorie říká, že název pochází z arabského "bunyân".

Na úpatí okolních hor stojí velké množství panských sídel, jako např. S'Alqueria, Biniforani nebo Sa Font Seca. Mezi nimi samozřejmě dvě nejznámější i se zahradami: Alfàbia a Raixa.

Zahrady Jardines de Raixa objevíte jižně od Bunyoly, jen asi 600 metrů západně od silnice Ma-11. Jsou to terasovité zahrady, jejichž kořeny sahají až někam do arabského období.

Hlavním lákadlem tohoto pozoruhodného renesančního parku s mnoha sochami je komplex staveb ve svahu, z jehož horních partií se nabízí nádherný výhled až k městu Palma.

Raixa byla roku 2002 převedena do vlastnictví státu a za přispění peněz z EU došlo k celkovému zrestaurování objektů, které si vyžádalo milióny euro. Pro autobusy tady bylo dokonce postaveno prvotřídní parkoviště.

Zahrady Jardines d’Alfàbia najdete po pravé straně hlavní silnice do Sólleru, asi 3,5 km severně od Bunyoly, a těsně před vjezdem do tunelu. Jsou to snad ty nejkrásnější zahrady na Mallorce.

Patří k bývalému maurskému panství, zvanému Ben Abet. Maurské zahradnické umění proměnilo pomocí chytře umístěných kanálů oblast bohatou na vodu do opravdové džungle s různými stromy, exotickými rostlinami a kvetoucími keři, kašnami a fontánami.

V přilehlém panském domě, který pochází převážně ze 14. a 15. století, jsou k vidění starožitnosti a starožitný nábytek. Strop ve věžní stavbě je zhotoven v maursko-křesťanském stylu mudéjarské architektury, a nese nápis, který oslavuje Alláha.

Brána před krátkou alejí vás pak zavede k restauraci Porxeres Ses. Vaří v ní znamenité pokrmy a vládne tam opravdu velmi příjemná atmosféra.

U vchodu, který vede od silnice plné serpentin ze Sólleru, se nachází malá vlaková stanice. Odtud se můžete vlakem vydat na zajímavou cestu právě do Sólleru nebo nebo Port de Sólleru přes hory.

Přibližně 200 m za nádražím stojí nad silnicí restaurace Sa Costa de S `Estacio, kde si lze objednat produkty mallorské i mezinárodní kuchyně. V létě tady sedávají turisté na terase a kochají se výhledem do okolí.

Místo

Bunyola, Mallorca 39° 41' 47.022" N, 2° 41' 57.2604" E
Location

Mallorca na Facebooku