Jste zde

Domů » Pollença

Pollença a památky, 3. část

Muzeum Martí Vicenç

Dům a muzeum Dionísa Bennàssara podporuje stejnojmenná nadace, nazvaná po významném umělci z ostrova Mallorca. Nadace má jasný cíl, zachovat pro společnost a pro všechny ty, kteří se zajímají o kulturní dědictví dílo tohoto malíře.

Muzeum se nachází v budově ze 17. století a návštěvníkům také ukazuje, jak se odehrával každodenní život v typickém mallorském domě. Je zde také uchováno mnoho osobních věcí, které malíř shromáždil během svého života.

Muzeum Martí Vicenç chce návštěvníkům ukázat vývoj člověka, řemesel a umělce Martího Vicençe. Přes 300 let starý dům se nachází přímo u velmi zajímavého, dlouhého schodiště, které vede na kopec Puig de Calvari. Najdete v něm také malou národopisnou expozici a textilní design.

Kulturní centrum Guillem Cifre de Colonya bylo slavnostně otevřeno 24. dubna 1994 v budově staré školy ve městě Pollença. Od stejného roku je sídlem různých vzdělávacích a kulturních institucí místní radnice: knihovny, historického archivu, hudební školy a univerzitního centra, které je přidružené k univerzitám Baleárských ostrovů.

V prostorách kulturního centra se koná široká škála vzdělávacích a kulturních aktivit, jako jsou různé kurzy, přednášky, výstavy a divadelní představení.

Club Pollença je umístěn v panském domě Can Aulí v ulici Carrer del Mercat, pocházejícího z 19. století. Charakteristickým znakem z tohoto období jsou schody ve vstupní části. Během 20. století byly provedeny některé změny, jako třeba otevření baru a zasedací místnosti, která byla slavnostně otevřena v roce 1964.

O několik let později se v Clubu, jak je místními nazýváno, konaly kulturní a sportovní akce. Bylo zde sídlo sdružení "Art i Joventut" a místní divadelní skupiny.

V roce 1961 se tu konala výstava malíře, který byl přímým předchůdcem Certamen Internacional d'Arts Plastiques. O rok dříve tu sdružení "Joventuts Musicals" zorganizovalo inscenaci klasické hudby se slavným houslistou Philipem Newmanem.

Mezi kulturními institucemi Pollençy je důraz kladen především na festival klasické hudby. Od roku 1961 se každoročně koná v červenci a srpnu pod širým nebem, na nádvoří kláštera Santo Domingo.

V jeho více než 40-leté historii tu vystupovali takoví umělci, jako třeba Mstislav Rostropovič, Jessye Norman, Alban Berg Quartet anebo francouzské národní orchestr pod vedením Lorina Maazela. Celkem tu bylo již více než 700 souborů, sólistů a orchestrů.

Čestným předsedou festivalu je Její veličenstvo, španělská královna Sofie. Festival v Pollençe je také členem Evropské asociace festivalů.

Oblíbeným cílem výletů je mys Cap Formentor s fantastickým výhledem. Musíte vzít ale v každém případě v úvahu, že příjezdová silnice je poněkud obtížněji sjízdná. Ale ten pohled pak stojí opravdu za to.

El Colomer, malý ostrov u pobřeží, viditelný ze silnice na Formentor, se stal přímo jedním ze symbolů obce. Tento skalnatý ostrov je zobrazován na nesčetných obrázcích a fotografiích.

Místo

Pollença 39° 52' 37.4052" N, 3° 1' 5.4372" E
Location

Mallorca na Facebooku