Jste zde

Domů » Santa Maria del Cami

Santa Maria del Camí, 1. část

Mallorca a Santa Maria del Camí

Městečko Santa Maria del Camí v severozápadní části ostrova Mallorca najdete asi 15 km od hlavního města Palma de Mallorca. Žije zde kolem 5 tisíc obyvatel.

Do města se dostanete po dálnici Palma - Inca nebo po silnici Palma - Inca - Bunyola. Vzhledem k centrální poloze města sem zajíždějí pravidelné autobusové linky od Palmy i z jiných směrů. Navíc tu funguje také vlakové spojení a zdejší železniční trať Palma – Inca - Sa Pobla je velmi doporučovaným dopravním spojením.

Historie

Původ malého městečka sahá až do období Maurů. Ale ještě před arabskou nadvládou zde vedla cesta z Palmy ke staré Pollentii, dnešnímu letovisku Alcúdia. Santa Maria del Camí byla první občerstvovací zastávkou na cestě z Palmy na sever. Strategická poloha tohoto místa dala také údajně městečku svůj název. Santa Maria del Camí lze totiž doslova přeložit jako "Panna Marie cesty".

Ve skutečnosti je místo pojmenováno podle kaple v obci La Garriga v Katalánsku, která byla pod záštitou rodiny Santaeugenia. Bernat de Santaeugenia, významný člen této rodiny, byl prvním vládcem území po katalánském dobytí Mallorky a právě on založené osídlení pojmenoval.

Místní ekonomika je dnes založena mimo jiné na maloobchodě a na výrobě betonových výrobků pro stavební průmysl. Santamariers (jak si říkají místní) si ale již dříve udělali jméno v textilním průmyslu. Zejména proto, že tady místní řemeslníci úspěšně udrželi starou tradici ostrova Mallorca ve tkaní látek.

Dnes je místní dílna jednou z mála, která stále vyrábí typický "Teixit de llengos" nebo "de Llengos", jak se na Mallorce tento produkt nazývá. Llengua nebo Llengo znamená v katalánštině jazyk, Teixit de llengos je hadřík, kde jsou na bílém pozadí zobrazeny plameny, původně v tradiční modré barvě. Vyrábí se ale i ve velmi odlišných barevných kombinacích.

Zajímavosti

Farní kostel Santa Maria postavený v roce 1216 je mocná stavba, obklopená zahradní skalkou, s obrazem Panny Marie na hlavním oltáři a interiérem vytvořeným umělcem jménem Francisco Herrera.

S výstavbou budovy La Casa de la Villa, nyní používané městskou radou (Ayuntamiento), se začalo v roce 1671. V té době se zamýšlelo využívat stavbu jako vězení a jako místo k prodeji pšenice. Portál je tvořen dvěma centrálními oblouky a jedním bočním, známým jako "sa Quartera“. Architekt Guillem Forteza restauroval tuto působivou stavbu v roce 1926.

V Casa de la Ville je umístěn pozoruhodný gotický oltář El retablo gótico z roku 1384. Byl vytvořen mallorským malířem Joanem Massanou, který původně působil právě v tomto vesnickém kostele a vytvořil tu obraz Panny Marie s Ježíškem, kterému seděla na ruce pěnkava. V roce 1390 byla obec nucena prodat v dražbě koně a osla, aby došlo k vyrovnání jejího dluhu malíři.

Místo

Santa Maria del Camí, Mallorca 39° 39' 4.1076" N, 2° 46' 28.3584" E
Location

Mallorca na Facebooku