Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Alaró

Alaró - náměstí
Autor: Kakadu

Horská obec Alaró se nachází severozápadně (asi 24 km) od hlavního města Palma de Mallorca, na jižním úpatí pohoří Serra de Tramuntana. Žije zde něco přes 5 tisíc obyvatel. Okolí Alarósu sestává především z dubových a piniových lesů, je to krásné místo pro turistické trasy.

K obci patří osm horských vrcholků, z nichž nejvyšší je Puig de Sa Font Fresca (836 m) a nejnižší Puig Ventós (274 m).
Na kopci Puig d'Alaro (822 m) objevíte hrad Castell d'Alaro, snadno přístupný značenou pěšinou. Z hradní terasy je nádherný panoramatický výhled na celý ostrov Mallorca. Také se zde nachází kaple Nostra Senyora del Refugi se sochou.

Místo samotné bylo původně postaveno kolem dnešního radničního náměstí s farním kostelem ze 14. století a s radnicí a arkádami. Každý pátek odpoledne se tu koná místní trh, v nedaleké tržnici si ale můžete čerstvé potraviny nakoupit každý den. Určitě se vyplatí i okružní procházka čtvrtí Ses Rotes, oblíbeným bydlištěm malířů a spisovatelů.
Pozoruhodná je i stará věž a elektrárenské muzeum. Je to první elektrárenské dílo, které bylo na Mallorce postaveno.

Nejbližšími většími místy v okolí jsou Santa Maria del Cami, Consell a Binissalem. V okolí Alarósu narazíte též na staré usedlosti, jako jsou Solerich, Fortesa Syn, Syn Curt, Es Verger, Banyoles, Can Cladera, Son Grau a Clot d'Almadrà, které také můžete navštívit.

Alaró - okolní krajina
Autor: Kakadu
Hrad Castell d'Alaro

Mallorca na Facebooku