Jste zde

Domů » Manacor

Cala Morlanda a pláže

Část letoviska Cala Morlanda a jeho zátoky
Autor: hywell

Cala Morlanda je malá zátoka u stejnojmenného místa (urbanització) na východě španělského Baleárského ostrova Mallorca. Nachází se v severovýchodní části oblasti Manacor.

Zátoka je skalnatý mořský „zářez“ jižně od od turistického střediska S'Illot, mezi severovýchodním mysem Punta de sa Roca a mysem Punta Rasa na jihozápadě. Zasahuje asi 300 metrů do vnitrozemí, při šířce asi 300 metrů. Zatímco se směrem na sever rozkládá osídlení Cala Morlanda, vnitrozemí západně a jižně od zátoky, oblast Sa Gruta, je sotva obydlené.

Na severním pobřeží Cala Morlandy, chráněné východním mysem Punta de Sa Roca od otevřeného moře, se nachází místo pro koupání, který tvoří půlkruhu kolem této oblasti zálivu. Protože se obec nachází na pobřežní skále, vedou k moři schody. Asi 30 metrů dlouhý a schůdný pobřežní prostor ke koupání je tvořen skalami a kameny, na pobřežní linii vede písčitý podklad do moře.

Z hlavní silnice MA-4023 mezi letovisky Cala Millor a Porto Cristo vede na 2.8 kilometru odbočka Cami de Cala Morlanda na východ směrem k moři. Kromě toho sem vede několik místních také ze sousedního střediska S'Illot.

Kousek odsud, směrem na severozápad, se nachází malá přírodní písečná pláž Caló d’en Rafalino, která je obklopena nízkými skalami. Moře je zde průzračné, písek je světlý a velmi jemný. V některých letech se stává, že je písek odplaven, ale většinou je pláž pokrytá pískem.

Na pláži je běžné a povolené koupání bez plavek, a to i přesto, že se nejedná o oficiální nudistickou pláž. Pláž je vyhledávána pouze malým počtem návštěvníků. Většina z nich nechává své auto zaparkované na Avinguda del Llop a dále jde k moři jen několik stovek metrů pěšky úzkou pěšinou.

Vstup do moře je relativně pozvolný. Děti zde ale nenajdou mnoho prostoru pro hraní. Také zde nejsou nabízeny žádné možnosti vodních sportů, na pláži ani v blízkém okolí není k dispozici restaurace ani bar.

Místo

Zátoka Cala Morlanda 39° 33' 28.3968" N, 3° 22' 15.2436" E
Zařazení: 
Location

Mallorca na Facebooku