Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dovolená na Mallorce

Mallorka
Autor: Rafa

Mallorca vzbuzuje emoce. Kdo zde už jednou strávil dovolenou, rád se na tento baleárský ostrov opět vrací. Některé lidi nejdřív vůbec nenapadne na Mallorcu cestovat, protože panuje vžitá představa, že sem lidé jezdí hlavně kvůli večírkům a párty. Mallorca ale znamená daleko více. Překrásná krajina, putování po horách, kulturní život a stejně tak spousta pláží, které lákají ke koupání.

Úchvatná krajina nabízí na ploše 3600 km2 neuvěřitelnou různorodost. Pěší turisté najdou podél severního pobřeží téměř sto kilometrů dlouhé pohoří Serra de Tramuntana, jehož nejvyšší vrchol je Puig Major s výškou 1445 metrů. Protože krajina, která se nachází okolo, je téměř ve stejné nadmořské výšce jako hladina moře, vypadá pohoří ještě vyšší.

Kdo hledá odpočinek a uvolnění, může se zapůjčeným autem objevovat mnoho zálivů vhodných ke koupání. Nejvíce se jich nachází na jižním pobřeží Mallorky. A kdo chce navštívit párty, určitě vyrazí na pláž Platja de Palma (Playa de Palma) nebo možná také do letoviska Cala Rajada.

Mallorca je částí španělského regionu Katalánsko a tím pádem se zde mluvilo původně katalánsky. Díky silně se rozvíjejícímu turismu v předcházejících desetiletích bylo přijato hodně pracovníků ze španělské pevniny. Pokud tedy číšníka oslovíte katalánsky, pravděpodobně vám nebude vůbec rozumět. Katalánská řeč je na Mallorce dominující pouze pokud se jedná o "oficiality". Téměř na všech tabulkách s označením ulic a na tabulích s označením míst jsou nápisy v katalánštině. Pokud budete například chtít navštívit místo Playa de Palma, budete muset jet také po silnici směrem na Platja de Palma.

Mallorca na Facebooku