Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Katedrála Sa Seu, Palma

Palma de Mallorca - pohled na katedrálu Sa Seu

Při prvním pohledu na katedrálu Sa Seu na Mallorce je sotva rozpoznatelné, že stavba patří k nejdůležitějším příkladům gotické architektury a že patří mezi největší kostely na ostrově. Stavbu začal v roce 1230 král Jaume I. několik měsíců po dobytí města. Stavba pokračovala velmi pomalu, v roce 1338 byla hotova hlavní chrámová loď a 1389 jižní vchod zvaný Porta del Mirador. V roce 1490 se zřítila část střechy. Stavba byla dokončena až roku 1587. Svou dnešní podobu získala katedrála díky renomovanému architektovi Antonimu Gaudí v roce 1904.

Katedrála se rozkládá na ploše 6 600 m2 a je dlouhá asi 119 metrů. Působivé jsou venkovní fasády, především ta s hlavním vchodem Porta del Mirador. Najdeme zde zobrazení pěti proroků a pěti židovských praotců. Na štítu je reliéf božského otce s anděly. Dále jsou zde vyobrazeni apoštolové Petr, Pavel, Jakub, Ondřej a Jan.
Dvě pseudogotické věže dostaly svou dnešní podobu až později při obnově katedrály po velkém zemětřesení. Dominantou severní strany kostela je vstup Porta del Almoina. Vedle stojí asi 48 metrů vysoká zvonice. Předpokládá se, že toto zvláštní postavení věže a vychýlení z osy kostela je kvůli tomu, že na jejím místě původně stál minaret a ten byl jednoduše včleněn do stavby a přestavěn dle křesťanských postupů.
Ohromující je vnitřní prostor katedrály, který se skládá ze tří chrámových lodí a je 109 metrů dlouhý a 39 metrů široký. Hlavní loď je široká 19,4 metrů, postranní lodě 10 metrů široké a 30 metrů vysoké. Veliká rozeta má v průměru 11 metrů. Pod rozetou je umístěna apsida s mramorovým oltářem, který zde stojí již od počátku výstavby kostela. Oltář je pokryt obrovským baldachýnem, který osvětlují stovky žárovek.

Katedrála Sa Seu v hlavním městě Palma de Mallorca - pohled dovnitř

Mallorca na Facebooku