Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Mallorca - tradiční kuchyně

Mallorca, tradiční jídlo

Základem tradiční kuchyně na Mallorce je vepřové maso, zelenina, cibule, česnek a olivový olej. Národním pokrmem není paella, která pochází z Valencie, ale různé varianty "eintopfu", tedy jídla z jednoho hrnce. Nejjednodušší varianta tohoto pokrmu se jmenuje sopa mallorquines. Z názvu se dá tušit, že jde o polévku, ale určitě nečekejte klasickou polévku, kterou známe u nás. Jedná se o zvláštní vesnické jídlo ze zelí, masa a tenkých plátků chleba zvaných sopas.

Další variantou sopa mallorquines je známá a velmi drahá caldereta de llagosta, která se vaří z langust a mušlí. Na žádném jídelním lístku asi nebude chybět arròs brut, neboli „špinavá rýže“, kdy se v jednom hrnci společně vaří kuřecí, jehněčí, vepřové maso a zelenina. Ne všichni si asi oblíbí frito mallorquino, protože se z větší části skládá z vnitřností a dále z brambor a zeleniny. Pro ty, kdo mají rádi bezmasá jídla, lze doporučit tumbet, což je zapečená zelenina.
Na Mallorce se samozřejmě vaří také klasické polévky. Sopa de vedures se dělá ze zeleniny a sopa de peix z darů moře.

Velmi oblíbené, jako malý snack, jsou tapas, které se jí se sklenkou vína nebo cherry. Existuje mnoho druhů, mohou být například z plněných oliv, marinovaných sardinek, sardelí, mušlí, krabů, ančoviček, garnátů nebo masových kuliček.
Ze sladkostí lze zmínit národní pečivo ensaimada. Základem tohoto pečiva je kynuté těsto poprášené moučkovým cukrem. Takto jednoduché se většinou jí ke snídani. Existují ale také varianty s pudinkem, rozinkami nebo čokoládou.

Mallorca, jedno z tradičních jídel

Mallorca na Facebooku