Jste zde

Domů » Pollença

Pollença a památky, 2. část

Svatyně Puig de María, ostrov Mallorca

Na vrcholku hory El Calvari byla postavena v letech 1795 - 1799 půlkruhová apsida stejnojmenné kaple, mírně elipsovitého tvaru. Abyste se dostali až nahoru, je zapotřebí zdolat více než 365 schodů.

Nahoře si jistě užijete neobyčejně krásný panoramatický výhled na městečko Pollença. Uvnitř kaple zase spatříte skupinu soch ze 14. století - ukřižovaného Krista s Pannou Marií u svých nohou.

Velmi starý most, který je znám pod označením "Římský most", se využívá k překročení řeky Sant Jordi.

Svatyně Puig de María se nachází na kraji obce Pollença, v nadmořské výšce 330 m. Kaple, refektář, věž a stěny byly vybudovány převážně v gotickém slohu na konci 14. a počátkem 15. století. Refektář je jednou z nejvýznamnějších staveb na Mallorce.

V jednolodním kostele se nachází velmi ceněná socha Panny Marie, pocházející pravděpodobně ze 14. století. Tento důležitý klášter byl po dlouhou dobu opuštěn. Předtím tu žili jeptišky, poustevníci a bratři laikové.

Poutní cesta z polního kamení ze 17. století se dochovala dodnes. Dá se jen doporučit, vydat se po téhle cestě až nahoru.

Z jeskynního komplexu l'Alzineret (Sant Vicenç) se zachovala hlavní skupina, kam náleží sedm pohřebních jeskyní vyhloubených kolem roku 1600 př.n.l. v pískovci.

Dají se zařadit do doby, jež bývá na Mallorce označována jako pretalayotská kultura. Nyní je celý tento kopec s jeskyněmi chráněným místem, ale je volně přístupný veřejnosti.

Obranná věž Atalaya d'Albercuix ze 16. století se vypíná na vrcholku kopce v nadmořské výšce 380 metrů. Byla součástí obranného systému na Mallorce a měla chránit místní obyvatele před napadením piráty. Je odsud nádherný panoramatický výhled na záliv u Pollençy a na poloostrov s mysem Formentor.

Muzeum v Pollençe se nachází ve starém dominikánském klášteře. Klášter byl postaven v letech 1588 - 1616, až do roku 1836 zde žili mniši.

Se jménem Pollença se spojuje počátek 20. století, když sem přišli umělci z Paříže, jako třeba Anglada Camarasa, Tito Cittadini a další. Byli to malíři s mezinárodní pověstí, kteří byli následováni dalšími umělci, jako např. Mir a De Creft.

Vliv těchto umělců se konkrétně projevil v 60. letech minulého století, kdy vznikla soutěž El Salón Estival de Pintura, dnes nazývaná Certamen Internacional de Artes Plásticas.

Oficiálně bylo muzeum založeno v roce 1975. V jeho místnostech můžete vidět vítězné práce ze soutěží El Salón a sbírku gotických oltářních maleb. V průběhu doby sbírka maleb rostla a byla rozšířena o archeologické kousky, buddhistickou mandalu a sbírku Atilio Boveri.

Místo

Puig de María 39° 52' 28.9956" N, 3° 0' 53.8596" E
Location

Mallorca na Facebooku