Jste zde

Domů » Albufera Park

Přírodní park s’Albufera

Přírodní park s’Albufera
Autor: djblock99

Parc natural de s’Albufera de Mallorca je přírodní chráněná oblast na severovýchodě ostrova Mallorca, v regionu Plà de Mallorca. Rozprostírá se mezi letovisky Alcúdia a Can Picafort. Tento přírodní park je nejdůležitějším mokřadem na celých Baleárských ostrovech.

Název s’Albufera (al-buhayra) je slovo arabského původu a znamená "laguna". Již od dob středověku, po ovládnutí Katalánci, existuje mnoho důkazů o využívání oblasti k lovu a rybolovu. Tato výsada byla obecně poskytována pouze králi a šlechtě, kteří lovili zdejší vodní ptáky za pomoci jestřábů.

K dispozici jsou tu pro návštěvníky čtyři značené trasy, po nichž se můžete pohybovat buď pěšky nebo také na kole. V této oblasti je zaznamenáno hnízdění více než 200 ptačích druhů, které lze pozorovat ze speciálních ptačích pozorovacích míst. V parku jsou k dispozici i brožury o parku a odborní průvodci.

Oblast přírodního parku má středomořské klima s průměrnou roční teplotou kolem 16°C a průměrnými srážkami 600 až 700 mm na m2 během roku. Nejvíce srážek zde spadne na podzim.

Park se nachází úplně na konci Can Picafortu, uprostřed zálivu Alcúdia. Má rozlohu 1708,75 ha a 1,45 km dlouhé pobřeží s pláží a s dunami. Jedná se o mokřadní oblast se zvláštní ochranou ptáků (ZEPA), zapsanou na seznam RAMSAR (mokřady mezinárodního významu).

Žije tu více než 200 druhů ptáků. Savci, kteří tady žijí, jsou vesměs menší druhy a vegetace je poněkud méně různorodá. Nejvzácnější rostlinou je zde jednoznačně luční orchidej.

Parc s'Albufera je otevřen pro celou veřejnost. Byla zde vybudována pozorovací stanoviště pro návštěvníky, z nichž můžete pozorovat ptáky, aniž byste je rušili. Vchod do parku se nachází šest kilometrů od centra města Alcúdia u mostu Pont dels Anglesos ("Most Angličanů") přes kanál Canal Gran de s’Albufera, kousek předtím, než se vlévá do moře u s'Oberta. Most vede přes silnici MA-12, která spojuje Port d'Alcúdii s Can Picafortem.

Z mostu, nazývaného také Pont de Ses Comportes, se po přibližně 1 km dostanete k Centre de Recepció sa Roca (uvítací centrum sa Roca). Nachází se v budově bývalé papírny, ve které se používal rákos jako základ pro výrobu papíru.

Od skály sa Roca vede pět značených tras přes přírodní park. Kromě čtyř monitorovacích stanic se zde nachází také malé muzeum.

V informačním centru, které je otevřeno denně od 9:00 do 16:00 hodin jsou k dispozici informační brožury o parku. Samotný park je otevřen 1. dubna až 30. září od 9:00 do 18:00 hodin, a 1. října až 31. března od 9:00 do 17:00 hodin. Dokonce je možné zapůjčit si i dalekohledy pro pozorování ptáků.

Pro pohyb v parku je nutná oficiální, ale bezplatná registrace. Po předchozí rezervaci se můžete zúčastnit dvouhodinové prohlídky v rámci parku. Prohlídky s průvodcem pro skupiny s méně než 20 osobami se konají pouze v sobotu dopoledne.

Místo

Přírodní park s’Albufera 39° 47' 27.9996" N, 3° 6' 16.9992" E
Location

Mallorca na Facebooku