Jste zde

Domů » Cala Millor

Punta de n’Amer

Poloostrov Punta de n’Amer

Es Castell de Sa Punta de n’Amer (pevnost Punta de n'Amer nebo také jen Es Castell či Castell de n'Amer) je opevněná věž ze 17. století, na východním pobřeží španělského Baleárského ostrova Mallorca. Nachází se na poloostrově Punta de n'Amer v oblasti Sant Llorenç des Cardassar, asi deset kilometrů jihovýchodně od stejnojmenného města.

Poloostrov Punta de n’Amer je chráněná přírodní oblast mezi turistickými letovisky Cala Millor a Sa Coma. Věž se nachází ve východní části poloostrova, přibližně stejně daleko od severního i jižního pobřeží Punta de n’Amer. Místní hranice Cala Milloru se nachází asi 1100 metrů severozápadně od pevnosti, hranice Sa Comy asi 1500 metrů jihozápadně.

Již v roce 1585 v této oblasti prováděl tehdejší místokrál Lluis Vich inspekci a rozhodl, že vzhledem ke zdejší krajině je tu stavba věže nezbytná. Jeho požadavek byl ale opakovaně odkládán z finančních důvodů, až zde nakonec 4. září 1688 zatkli maurského kapitána Mura a několik rybářů. Královská rada pak konečně rozhodla o výstavbě, která ale začala teprve v roce 1693. Práce byly dokončeny asi roku 1696. Pevnost byla střežena třemi strážními věžemi a byly tu umístěny kromě jiných zbraní také katapult a dvě děla různého kalibru.

Es Castell stojí v nadmořské výšce 35 metrů. Je postavena z kvádrových kamenů typického mallorského nerostu "marès", který se těžil na poloostrově. Její tvar je dán krychlovou věží a čtvercovou pyramidou, na první pohled má velmi pevnou konstrukci. V roce 1969 byla zrekonstruována do současné podoby. Uvnitř jsou i vitríny s exponáty a dokumenty o historii budovy, která je pro veřejnost otevřena každý den.

Tvrz je obklopena kamenným příkopem a hrazením, jež tvoří kruh. Přístup k věži vede přes obnovený zvedací most,kudy vedl hlavní vstup do celého zařízení. V přízemí byly hospodářské budovy pro vojáky a ohniště. Je tady taktéž zrekonstruované podkroví ze dřeva, odkud pak vedou střílny do všech čtyř stran a je tu i ovládací mechanismus sklápěcího mostu.

Do horního patra se dostanete přes točité kamenné schodiště, které vede až do podkroví, kde jsou nainstalovány kanóny. Uvnitř je podlaha vyrobena z vápencových desek. V deskách uvidíte drážky, kterými vedla kolem věže voda a byla vyváděna ven. V současné době je pevnost na soukromém pozemku, který byl prohlášen baleárským parlamentem za ochrannou zónu zvláštního významu.

Poloostrov Punta de n’Amer - Es Castell

Místo

Es Castell 39° 34' 47.838" N, 3° 23' 47.7096" E
Zařazení: 
Location

Mallorca na Facebooku