Jste zde

Domů » Sineu

Sineu a zajímavosti, 2. část

Jeden z větrných mlýnů v Sineu na Mallorce
Autor: Joe Frisino

Kdo dostane opravdu hlad, může si zajít do útulného a malebného podniku Celer C `an Font na horním náměstí. Mají tam výtečnou kuchyni ostrova Mallorca. Mezinárodní jídla si zase můžete objednat v restauraci Son Cleda u východu z dolního náměstí.

Centrální poloha městečka Sineu z něj činí velice zajímavou destinaci i pro ubytování turistů. Převážně zde ale stojí jen malé městské hotely. Poměrně levné ubytování je nad restaurací v hotelu Celer C`an Font.

Nejvýznamnější architektonickým dědictvím města Sineu je farní kostel Mare de Deú dels Angels. Je dominantou obce a již z dálky je vidět silueta zvonice. Původní kostel ze 13. století padl v roce 1505 za oběť požáru, a tak muselo dojít k celkové přestavbě.

Kostel se skládá ze středové lodi a z pěti bočních kaplí. Kostelní korpus se dělí na čtyři části a je zakončen kupolí. Průčelí zdobí sluneční hodiny z roku 1664. Hlavní portál je tvořen lomeným obloukem a na pravé straně jsou nad vedlejším portálem sluneční hodiny z roku 1783.

Samostatně se tyčící robustní zvonice byla postavena v období let 1549 - 1589 a je připojena ke kostelu zastřešeným vysokým mostem, lidově nazývaným, podle za ním stojící kaple, El Pontet de Santa Bárbara. Má několik arkýřů, je rozdělena na čtyři díly a je kryta jehlanovitou střechou.

Tzv. "Hraběcí trůn" je monumentální židle z ořechového dřeva, která dominuje presbytáři. Tímto způsobem chtěla místní náboženská obec poděkovat hraběti d'Espanyovi za jeho štědrou finanční podporu. I jednotlivé kostelní kaple skrývají opravdové poklady.

V zadní kapli je umístěn impozantní barokní oltář svaté Panny Marie Růžencové, jehož autorem je Rafel Guitard, v kapli svatého Františka je socha mrtvé dívky, sochu Ježíše pak zase objevíte v kapli svatého Cristophera. Martinova kaple skrývá oltář z 15. století s dřevěnými sochami svatých Martina, Ondřeje a Mikuláše, a sochy Ježíška a Tří králů.

V Sineu narazíte také na kříže u cest: Creu d'en Rebassa, Creu dels Morts, oba dva v renesančním stylu, a Creu d'en Pastor v novogotickém stylu. Z 19 větrných mlýnů, které tady byly kdysi v provozu, přežilo do dnešních časů jen 14.

Nástupem minulého století ztratily větrné mlýny svůj prapůvodní význam a v roce 1930 již byly v provozu jen tři. Některé, jako např. Molí d'en Guillemet a Molí d'en Moixetó, byly zrestaurovány a přeměněny na obyvatelné stavby. Jiné jsou opuštěné nebo slouží jako sklady. Téměř všechny mají mlýnskou věž s kulatou základnou.

V bývalém františkánském mnišském klášteře dnes sídlí radnice a různé instituce, jako např. městský archiv. Zvláště pěkná je křížová chodba, kterou tvoří jónské sloupy s plochými oblouky v dolní části a s podobnou horní arkádovou pasáži na jedné straně.

Ulička ve městě Sineu na Mallorce
Autor: Glen Bowman

Místo

Kostel Mare de Deú dels Ángels v Sineu, Mallorca 39° 38' 35.016" N, 3° 0' 38.8044" E
Location

Mallorca na Facebooku